Moor Fotografie

Online Leren Fotograferen

  • Over ons
  • Inloggen leden
  • Blog
  • Cursussen
  • GRATIS
  • Ontdek de Fotografie Praktijkschool

10 Tips – Voorkom problemen met de Geheugenkaart

Door Peter van Veen 20 Reacties

Vanaf het moment dat je de sluiter open en dicht is gegaan, is je geheugenkaart het belangrijkste deel van je camera geworden. Dit deel is namelijk vanaf nu verantwoordelijk voor het overbrengen van je foto’s naar de computer. Erg belangrijk!

En net zoals bij alles wat technologie is, kan het ook bij geheugenkaarten mis gaan. En het laatste wat je mee wilt maken (fotografisch gezien dan 😉 ) is dat je al je foto’s verliest nadat je die geweldig mooie opnames hebt gemaakt.

Ik heb hieronder 11 tips voor je verzameld waarmee je een geheugenkaart ramp kunt voorkomen! En ja, het is natuurlijk allemaal wat theoretisch fout kan gaan. Maar lees het zodat je weet wat de risico’s kunnen zijn. En doe er mee wat je zelf nodig vindt.

Inhoud van dit artikel:

  • 1 – Formatteer een nieuwe geheugenkaart zo snel mogelijk
  • 2 – Gebruik meerdere kleinere kaarten in plaats van één grote
  • 3 – Geheugenkaart altijd netjes loskoppelen van de computer
  • 4 – Formatteer je geheugenkaart in plaats van alles deleten
  • 5 – Berg je kaarten op in een veilige plaats
  • 6 – Camera uit voordat je de geheugenkaart er uithaalt
  • 7 – Gebruik een kwalitatief goede kaartlezer
  • 8 – Ga niet te ver met de batterijen
  • 9 – Gebruik dezelfde geheugenkaart niet in verschillende camera’s
  • 10 – Gebruik alleen kwalitatief goede geheugenkaarten

1 – Formatteer een nieuwe geheugenkaart zo snel mogelijk

Zelfs al koop je een voorgeformatteerde (preformatted) geheugenkaart, dan nog is het een goed plan om de kaart nogmaals te formatteren in je eigen camera. Hierdoor weet je zeker dat de kaart is voorzien van een indeling die jouw camera herkent.

2 – Gebruik meerdere kleinere kaarten in plaats van één grote

Momenteel zijn er best grote geheugenkaarten verkrijgbaar. En het is dan ook verleidelijk om de grootst mogelijke variant te kopen, zodat je niet zo vaak van kaartje hoeft te wisselen. Maar wat nu als je 256GB kaart er de brui aan geeft? Hoeveel foto’s ga je dan kwijtraken? Denk daar even over na. Daarom geef ik de voorkeur aan meerdere kleinere kaarten. Risicospreiding. Hoeveel risico je per kaartje wilt lopen moet je voor jezelf bepalen.

3 – Geheugenkaart altijd netjes loskoppelen van de computer

Wanneer je klaar bent met het overbrengen van je foto’s naar de computer, koppel deze dan netjes los van de PC. Ruk ze niet gewoon uit de cardreader of trek niet de USB-kabel er plompverloren uit. In Windows heb je rechtsonder in het beeldscherm een icoon voor het veilig verwijderen van USB media. Op een Mac kun je de ‘eject’ knop gebruiken die op het toetsenbord zit. Dit is belangrijk omdat jij misschien wel denkt dat de computer klaar is met communiceren met de kaart, maar dat er op de achtergrond toch nog een lees/schrijfproces loopt. Correct loskoppelen laat de computer weten dat de communicatie nu moet stoppen, zodat je de kaart veilig kunt verwijderen.

4 – Formatteer je geheugenkaart in plaats van alles deleten

Het formatteren van een geheugenkaart is een soort resetten van de kaart. Hierdoor worden ze weer ‘fris en fruitig’. Ook kan het kaartproblemen oplossen die je wellicht eerder hebt ondervonden.

5 – Berg je kaarten op in een veilige plaats

Het is belangrijk om de contactpunten van de geheugenkaarten goed te beschermen. Zelfs een klein deeltje stof kan lees/schrijffouten veroorzaken. En dus zelfs fotoverlies. Om dit te voorkomen kun je de kaarten opbergen in het doosje waarin ze zaten toe je ze kocht. Laat ze in ieder geval niet zomaar overal rondslingeren.

6 – Camera uit voordat je de geheugenkaart er uithaalt

Hoewel dit misschien erg logisch lijkt, is het een gemakkelijk gemaakte fout. Wanneer je de kaart uit de camera trekt terwijl die nog aan staat, bestaat de kans dat er nog lees/schrijfprocessen aan de gang zijn. Die worden dan verstoord, waardoor bestanden op de kaart beschadigd kunnen worden.

7 – Gebruik een kwalitatief goede kaartlezer

Hoewel een kaartlezer normaliter alleen maar de kaart leest, is er een kans dat de kaart wordt beschadigd. Daarom is een kwalitatief goede card reader van belang. Het veiligste is om een kaartlezer te gebruiken van hetzelfde merk als je geheugenkaarten zijn.

8 – Ga niet te ver met de batterijen

Je kunt de batterijen of accu van je camera tot het uiterste uitpersen. Maar op een gegeven moment zat het lampje uitgaan en de camera er mee ophouden. Kans is er dat dit precies is op het moment dat jouw foto wordt weggeschreven. Ga dus niet te ver en stop er gewoon een verse batterij in zodra de camera aangeeft dat het nodig is.

9 – Gebruik dezelfde geheugenkaart niet in verschillende camera’s

Laat je niet verleiden om een geheugenkaart van de ene naar de andere camera te laten zwerven zonder deze eerst leeg te maken en te formatteren. Zorg dat iedere camera z’n eigen kaart heeft. Elke camera, zelfs van dezelfde fabrikant kan detailverschillen hebben in systeemeigenschappen of architectuur waardoor een data error kan optreden.

10 – Gebruik alleen kwalitatief goede geheugenkaarten

Een goedkope ‘merkloze’ geheugenkaart kan aantrekkelijk lijken, maar er zijn gevallen bekend waarbij foto’s ‘zomaar’ verdwenen zijn. Neem geen risico, koop gewoon een goed merk kaart. En je hoeft echt niet de top of the line super duper mega snelle 10.000x speed gold-coated geheugenkaart te kopen. Maar ergens in het midden is ook goed. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Sandisk, Kingston en Lexar.

Iemand nog meer tips, aanvullingen of commentaar? Een reactie is welkom!

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
PinterestBewaren op Pinterest

Share this:

  • Twitter
  • Facebook

Ook interessant voor je:

  • Wanneer verwijder je foto’s?
  • 8 Tips voor een Betere Foto
  • Koude weersomstandigheden – 5 tips
  • Strobist Fotografie: het materiaal
  • Optimaliseer Adobe Photoshop voor betere prestaties
Nooit meer een onscherp natuurfoto maken

Tags: Batterijen, Card Reader, Geheugen, geheugenkaart, kaartlezer, Kingston, Lexar, Sandisk

Over Peter van Veen

Je las zojuist een blog van mij, Peter van Veen
  
Wil je meer van dit soort blogs lezen? Meld je dan hier aan voor mijn geregelde mails. Mooi meegenomen: als bonus ontvang je dan een gratis e-book over hoe je nooit meer onscherpe natuurfoto's gaat maken.
  
Wil je betere natuurfoto's maken? Dit is wat ik voor je kan doen:

• De cursus Basiskennis Fotografie - in korte tijd de basis van fotograferen onder de knie krijgen
• De Masterclass Serie - 12 diverse opdrachten incl. feedback door mij
• De Fotografie Praktijkschool - toegang tot al mijn cursussen, trainingen en mijn feedback
  
Over Peter:
• Wie is Peter?
  
  

Reacties

  1. Geertje zegt

    Wat ik ook vaak doe, als ik foto’s maak, dan upload ik ze ook tussendoor op mijn pc/harde schijf. Mocht er iets fout gaan (wat inderdaad wel eens is gebeurd na een concert -gelukkig via recovery teruggekregen-) ben ik neit alles kwijt.
    Pas nadat alles dubbel is beveiligd (en pc en externe harde schijf) formatteer ik de geheugenkaart.

    Je tips zijn inderdaad heel belangrijk!

    Beantwoorden
    • Peter van Veen zegt

      Dank voor je aanvulling, Geertje. Je kunt inderdaad niet voorzichtig genoeg zijn!

      Beantwoorden
    • johan zegt

      Hoe kan je op n concert je foto’s op n pc zetten ? Laptop ?

      Beantwoorden
      • Dustin Vogel zegt

        Ik heb een storage bij me van zo’n 640GB (dacht ik). Kan ik heel wat kaartjes op backuppen op locatie (en tijdens het shooten). Met een snelheid van 30MB/sec hoef je ook niet lang te wachten (wat ik toch niet doe met meerdere kaartjes).

        Beantwoorden
        • johan zegt

          Ik schrijf tijdens n concert alles dubbel weg naar 2 geheugenkaarten tegelijk. Met de Canon 1D-reeks is dat geen probleem. Dan mag het ene kaartje crashen, is het andere nog ok.

          Beantwoorden
  2. Dustin Vogel zegt

    ik gebruik zelf alleen Sandisk kaarten (met UDMA). Deze zijn in mijn Canon camera’s super snel en heb nooit problemen. Elke keer als je hem gebruikt heb (en je foto’s heb overgezet) moet je hem formateren. Verwijderen zie ik niet zitten en formateren neemt slechts een paar seconden in beslag.

    Sinds kort heb ik een 16GB kaartje omdat ik uitsluitend in RAW fotografeer en teveel kaartjes moest gebruiken per opdracht. Voor een feestje (bedrijfsfeest of bruiloft) schiet ik minimaal 1000 foto’s en soms is er gewoon geen tijd om je foto’s op een externe disk te zetten.

    Zelf heb ik er geen moeite mee om een kaartje in verschillende camera’s te gebruiken. Maar eerst even formatteren.

    Als je een goede (lees: met snelle transfer) camera heb moet je 1 ding niet doen…. bezuinigen op je kaartje.. Koop een goed merk en een snelle kaart. Ik kan met de 60MB/sec Sandisk kaarten non-stop foto’s maken op JPG (totdat de kaart vol is) en in RAW (ongeveer 24MB per foto) lukt het ook nog aardig.

    Beantwoorden
    • Peter van Veen zegt

      Dank voor je visie, Dustin.
      Voor wat betreft het gebruik van 1 kaartje in verschillende camera’s: ik waarschuw voor het wisselen tijdens het fotograferen, dus eerst x foto’s maken met camera A, dan het kaartje overplaatsen naar camera B en vrolijk verder fotograferen. Dat kan problemen opleveren. Wat jij schetst is net iets anders: jij formatteert de kaart eerst. Dat is geen probleem.

      Beantwoorden
  3. johan bauwens zegt

    Naar het schijnt is het ook beter je geheugenkaartje door de kaartlezer van je pc (of via usb-kaartlezer) te lezen, dan de overdracht van je camera naar je pc te doen met een usb-kabel aan je camera !

    Beantwoorden
    • Peter van Veen zegt

      Dat heb ik ook weleens gehoord ja. Goede tip Johan!

      Beantwoorden
  4. Geertje zegt

    Heb inderdaad dezelfde ervaring.
    Met het voordeel dat het bij mij stukken sneller gaat.
    Via overdracht van camera naar pc ging er bij mij in het verleden regelmatig wat verstoord, wat ik nu niet meer heb.

    Beantwoorden
  5. johan bauwens zegt

    In mijn toestel (oude Canon 1DIII) kan je 2 kaartjes tegelijk steken (1 CF en 1 SD), ik gebruik die dan ook om elke foto (in RAW) dubbel weg te schrijven ipv de RAW’s naar 1 kaartje te schrijven en de JPEGS naar n ander. De omzetting RAW-JPEG doe ik wel op de pc. Als het ene kaartje dan crasht als ik het in mijn usb-kaartlezer steek (al gebeurd), heb ik toch nog een ‘back up’.

    Beantwoorden
    • Peter van Veen zegt

      Dat is ook een hele slimme benadering Johan!

      Beantwoorden
    • connie zegt

      Weer wat geleerd. Ik stop het kaartje waar ik mee bezig ben in de ene camera en dan weer in de andere. Altijd goed gegaan maar nu ga ik dat dus niet meer doen. Dan maar een kaartje meer kopen. Ook nooit geweten dat je dan moet formatteren.
      Bedankt Connie

      Beantwoorden
  6. r.v.Himbergen zegt

    Ik heb 2jaar geleden in oostenrijk 3 Kingston Compactflasch kaarten van 8GB ze hooguit 2 keer gebruikt en na formattering gaf mijn toestel(nikon D200) aan dat de 3 kaarten niet bruikbaar meer waren rara hoe kan dat?
    de foto,s waren gelukkig allemaal wel overgschreven

    Beantwoorden
  7. Peter van Veen zegt

    Helaas kan ik daar weinig over zeggen. Je kunt een slecht exemplaar treffen, maar 3 tegelijk is wel heel veel. Terug gaan naar de winkel zou ik zeggen.

    Beantwoorden
  8. Wim de Groot zegt

    Ik gebruik diverse SD kaartjes voot mijn fotocamera, dat is lange tijd goed gegaan. De laatste tijd echter maken deze kaartjes geen goed contact meer met de camera en geeft deze aan dat de kaartjes niet meer goed zijn. Als ik evenwel een stukje papier tussen het kaartje en de wand van de kaarthouder steek, maakt deze weer wel goed contact met de camera. Dit kan niet de bedoeling zijn. Straks krijg ik de kaartjes er niet meer uit…..
    Is di probleem op een betere manier oo te lossen???

    Beantwoorden
    • Peter van Veen zegt

      Als er geen goed contact meer is kan dat liggen aan of de SD-kaart of aan het kaartslot van de camera. Probeer eens een kaartje van iemand anders of haal een nieuw kaartje. Werkt dat niet dan kun je nog kiezen om op deze manier (met papiertjes) door te gaan of de camera te laten repareren of vervangen.

      Beantwoorden
  9. Appie zegt

    Kunnen de geheugenkaartjes ook minder kwaliteit foto’s opleveren als ik hem regelmatig formateer en weer opnieuw gebruik?

    Beantwoorden
    • Peter van Veen zegt

      Nee, daar hoef je niet bang voor te zijn.

      Beantwoorden

Geef je mening, dat waardeer ik enorm! Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangeraden artikelen

  • Onze Fotografie Praktijkschool
  • Alles over de Belichtingsdriehoek
  • Belichting en de camerainstellingen
  • Online cursus Basiskennis Fotografie
  • Videopagina
  • Masterclass serie
  • Wat is Macrofotografie
  • Wat is Strobistfotografie
  • Gratis Lightroom Presets

Contactinformatie

  • Moor Fotografie
  • Wij laten jou betere foto's maken
  • Laan van Welgelegen 107
    Werkendam 4251 KL
  • info@moorfotografie.nl
  • 0615027769
  • https://moorfotografie.nl

Navigatie

  • Contact
  • Inloggen voor leden
  • Over ons
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy verklaring
  • Disclaimer
  • Anti spam beleid
  • kvk 18078301
  • btw NL001926340B17
Download gratis deze PDF

Copyright 2022 Moor Fotografie


We maken gebruik van cookies om deze website op zijn best te laten functioneren.

Meer informatie over het gebruik van de cookies of hoe je ze uit kunt zetten vind je hier.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy

Deze website maakt gebruik van cookies zodat we je de beste webervaring kunnen geven. Cookies worden opgeslagen in je eigen browser en maken het mogelijk dat je bijvoorbeeld weer terug herkend wordt wanneer je deze website opnieuw bezoekt en helpen ons om te ontdekken welke delen van van de website het meest interessant zijn.

Je kunt de cookie instellingen aanpassen in de tabs aan de linkerkant.

Strikt Noodzakelijke Cookies

Strikt Noodzakelijke Cookies kunnen het beste altijd op TOESTAAN worden ingesteld zodat we in elk geval je voorkeuren voor de cookie instellingen kunnen opslaan.

Wanneer je deze cookie NIET toestaat kunnen we je voorkeur niet opslaan. Dit betekent dat je bij elk bezoek opnieuw moet aangeven of je de cookies wel of niet wilt toestaan.