Adobe Lightroom maakt stevig gebruik van Voorinstellingen. Je hebt metadata voorinstellingen. Trefwoordensets. Web templates. Print layouts. En de lijst gaat zo verder. Echter, één van de kenmerken van Lightroom die het programma zo krachtig maken en de workflow zo veel efficiënter maakt, is de mogelijkheid om Ontwikkelvoorinstellingen te maken, te bewaren en te hergebruiken.
Om wat meer te weten te komen over Ontwikkelvoorinstellingen moet je zijn in, je raadt het al, de Ontwikkel Module. In het linkerpaneel, net onder de Navigator, kun je het blok Voorinstellingen vinden.

Je zult nu waarschijnlijk alleen maar de Lightroom Presets en User Presets in dit blok vinden, maar we kijken later wel naar het organiseren van de Presets.
Je kunt hier wat spelen en oefenen met de diverse Presets. Maar je kunt ook een nieuwe Preset aanmaken. Dat kan op meerdere manieren. In het Develop menu kies je voor New Preset. Of je gebruikt de sneltoets Shift-Ctrl-N (Windows) of Shift-Command-N (Mac).

Nog een andere mogelijkheid is te klikken op het + symbool rechtsboven het Presets blok.

Al deze manieren leiden tot het openen van een New Preset dialoogvenster.

Het eerste deel van dit venster gaat over hoe je de Preset wilt noemen en waar je deze wilt bewaren.

Vul de naam in van de nieuwe Preset. Het handigste is om een naam te gebruiken die goed aangeeft wat de Preset gaat doen. Klik dan op de dropdown button van het Folder menu.

Wanneer je nieuwe Presets maakt of verzamelt wil je die wellicht in aparte folders bewaren om de boel een beetje georganiseerd te houden. Klik dan op New Folder om een nieuwe folder te creëren. Of, als je al een geschikte folder hiervoor hebt, klik die dan aan. De volgende twee secties van het dialoogvenster gaan vooral over welke settings je wel of juist niet wilt gebruiken voor de nieuwe Preset.

Zoals je kunt dien zijn de instellingen in groepjes opgedeeld. Afhankelijk voor wat er al eerder in dit dialoogvenster is gebeurt, zullen diverse instellingen aangevinkt zijn of juist niet. Om een frisse start te maken klik je op of de Check All of de Check None button aan de onderzijde van het venster. Welke moet je dan kiezen? Nou , dat hangt helemaal af van welke instellingen jij wilt gebruiken. Wil je er veel gebruiken, kies dan voor Check All. Wil je er slechts enkele gebruiken, kies dan Check None.
Wanneer je de Auto Tone checkbox aanvinkt in de Auto Settings sectie dan worden alle instellingen bij Basic Tone Settings grijs. Die kun je dan niet meer aanvinken.

Dat klopt natuurlijk wel, want door het aanvinken van Auto Tone geef je aan te willen vertrouwen op de algoritmes van Lightroom om de basis toonwaarden in te stellen.
Vanaf dit punt kun je de instellingen kiezen en aanvinken die je wilt gebruiken in je nieuwe Preset. Al je hiermee klaar bent klik je op de Create button. Je nieuwe Preset zal nu verschijnen in de folder die je hebt uitgekozen.

Develop presets zijn te benaderen via de Develop Module. Ze zijn ook beschikbaar in de Library Module door rechts te klikken op een afbeelding en te kiezen voor Develop Settings in het context menu. Daar zijn dan alle folders uitgeklapt en zie je alle individuele Presets. Dit kan echter op den duur een erg lange lijst worden, wat niet echt handig werkt. Ook heb je dan niet het voordeel dat je een preview kijkt van het effect van de Preset op de afbeelding. Dat is in de Develop Module wel het geval, daar is in het Navigator venster het effect van de Preset te zien als je met de muis over een Preset beweegt. Het is ook nog een optie om een bepaalde Preset al mee te geven tijdens de import, mocht je dat willen.
Nog één ding over Develop Presets: ze zijn stapelbaar. Zolang de instellingen elkaar niet overlappen of met elkaar conflicteren kun je ze op elkaar stapelen zonder dat ze elkaars instellingen beïnvloeden. Bijvoorbeeld: als de eerste Preset alleen de Basic Tone Settings aanpast.

En de tweede alleen de Color Settings.

Dan kun je ze op elkaar stapelen zonder dat ze elkaars waarden beïnvloeden.
Naast het zelf creëren van je eigen Presets kun je ook rondkijken naar goede, gratis Lightroom Presets die op internet beschikbaar zijn. Ik heb in een blogpost eerder een opsomming gemaakt van een heleboel gratis Lightroom Presets.
Kijk er eens naar, en doe er je voordeel mee!
Geef je mening, dat waardeer ik enorm!