Moor Fotografie

Online Leren Fotograferen

  • Over ons
  • Inloggen leden
  • Blog
  • Cursussen
  • GRATIS
  • Ontdek de Fotografie Praktijkschool

Betere foto’s zonder ingewikkeld te doen

Door Peter van Veen 14 Reacties

Over fotograferen wordt maar al te vaak ingewikkeld gedaan. En zo kan het ook lijken, wanneer je nog aan het begin van je fotografische ontwikkeling staat. Zoveel mogelijkheden, zoveel keuzes, zoveel knopjes, zoveel programma’s…. Het houdt niet op. En dan heb ik het nog niet over de 500 pagina’s dikke handleiding die door een techneut uit de fabriek geschreven lijkt.

Eigenlijk snap ik dan heel goed wanneer je als beginnend fotograaf nog maar al te gemakkelijk uitwijkt naar de automatische stand. Want dat geeft enige zekerheid. En het voelt gewoon veilig. Herken jij je daarin?

En hoewel ik het toejuich dat je jezelf gaat verdiepen in de wereld van diafragma, sluitertijd en ISO, zijn er gelukkig nog meer manieren om mooie foto’s te maken. Ja, zelfs bij het gebruik van de automatische stand!

Betere foto's zonder ingewikkeld te doen

Uit eigen ervaring weet ik hoe taai het kan zijn om dingen als diafragma en lichtstops te doorgronden. Je staat vaak op het punt om maar op te geven. Zeker als je foto’s ook al niet zo best zijn.
Wat is dan de beste motivator? Juist. Betere foto’s. Die geven je dan een extra stukje zelfvertrouwen. Precies wat je nodig hebt om toch verder te leren.

Hieronder geef ik je enkele tips waarmee jij al direct een stuk betere foto’s gaat maken. En het mooie is: allemaal niet technisch en niet ingewikkeld!

Inhoud van dit artikel:

  • Kies het beste licht
  • Compositie
  • Zonsopkomst en zonsondergang
  • Dieren en mensen
  • Concentratie
  • Conclusie

Kies het beste licht

Je hebt vast weleens hier of daar gehoord of gelezen dat je het beste licht kunt vinden in de vroege ochtend en de late avond. Rondom zonsopkomst en zonsondergang. Precies wanneer de zon laag aan de horizon staat. Het licht is dan prachtig zacht, warm en kleurrijk. Daarom alleen al een goede regel om altijd te volgen. Daarnaast voorkom je dat je gehinderd wordt door fel zonlicht en sterke contrasten die overdag vaak aanwezig zijn.

Betere foto's zonder ingewikkeld te doen

Voor sommige onderwerpen geldt dat een bewolkte dag net zo goed werkt. Bijvoorbeeld bij macrofotografie en wanneer je in het bos fotografeert. Het grote wolkendek verzacht het licht als een enorme softbox waardoor pieken in de hooglichten en grote contrasten worden voorkomen.

Compositie

Bij het geven van feedback op foto’s (wat ik dagelijks doe in onze Fotografie Praktijkschool) kom ik nog geregeld foto’s tegen waarbij de belichting wel goed zit maar de compositie de foto uiteindelijk saai maakt. Dat is jammer. Vaak is het niet meer dan wat dichterbij of verder weg van je onderwerp om net dat stukje meer impact te maken. Net zoals een hoger of lager standpunt dan ooghoogte (wat we al zo gewend zijn om te zien) het beeld veel meer kracht geeft.

Betere foto's zonder ingewikkeld te doen

Zonsopkomst en zonsondergang

De klassieke zonsondergang. Wie houdt er niet van? Natuurlijk zijn de gekleurde wolken van groot belang, maar je kunt de foto nog veel beter maken door te zorgen dat er ook een interessant onderwerp in de voorgrond aanwezig is. Het wondermiddel is er voor te zorgen dat er iets herkenbaars aanwezig is wat afsteekt tegen de lucht. Denk daarbij heel simpel aan een molen of een boom. Het onderwerp hoeft de foto niet te domineren, het hoeft alleen maar aanwezig te zijn. De lucht blijft het dominante deel van de foto. In de meeste gevallen zal er een prachtig silhouet ontstaan.

Betere foto's zonder ingewikkeld te doen

De zonsondergang is het meest populair, omdat die gemakkelijk te fotograferen is. Wil je net iets meer, dan kies je eens voor een zonsopkomst. Afhankelijk van de tijd moet je hier wat vroeger voor je bed uit. Het voordeel is wel dat de lucht dan nog veel schoner en helderder is. En er zijn niet zoveel mensen die in de weg kunnen lopen.

Dieren en mensen

Wil je portretachtige foto’s maken van mensen of dieren dan heb je vaak last van een achtergrond die voor afleiding zorgt. En dat is iets wat je juist niet wilt. De aandacht in je foto moet uitgaan naar het onderwerp, of dat nou mens of dier is.

Betere foto's zonder ingewikkeld te doen

Gelukkig zijn daar wat handigheidjes voor. Ten eerste gebruik je het best een lens waarmee je wat verder kunt inzoomen. Of een telelens. Ten tweede maak je de afstand tussen jou en je onderwerp niet te groot. En ten derde, als dat mogelijk is, zorg je voor de nodig afstand tussen je onderwerp en de achtergrond.

Het eerste isoleert je onderwerp wat meer waardoor er minder achtergrond in beeld komt. Het tweede en derde zorgen voor een kleinere scherptediepte waardoor de achtergrond veel minder scherp is dan je onderwerp.

Concentratie

Slow down…. Rust krijgen tijdens het fotograferen. Dat is ook zo belangrijk. Een veelgestelde vraag aan mij is dan ook “hoe kan ik mijn camera instellen dat ik paraat ben bij onverwachte fotomomenten?”. Je wilt op elk moment elke foto kunnen maken. Dat werkt niet. Dat wordt middelmatig. Beter is het om aandacht en concentratie te leggen in waar je mee bezig bent. De foto die je wilt maken. Daarom is een statief zo’n goed hulpmiddel. Het vertraagt je en dwingt je daarmee rustiger te doen en meer te kijken en na te denken. Dat resulteert in betere foto’s!

Betere foto's zonder ingewikkeld te doen

Waar kun je dan naar kijken en waar moet je over nadenken?

Simpele dingen, die zo gemakkelijk over het hoofd worden gezien. Denk aan bomen of elektriciteitsmasten die uit iemands hoofd groeien. Zoek een andere positie. Rommel op de grond. Ruim het op uit beeld. Een vliegtuig in de lucht of minder mooie wolken. Wacht tot ze voorbij zijn. Boomtakken die bewegen in de wind. Wacht tot de wind even wegvalt.

Al deze dingen gaan je foto maken of breken. Ze maken het verschil tussen een bewust gemaakte foto en een snel kiekje. Terwijl de oplossing vaak zo simpel is. Goed kijken en wat geduld, dat heb je nodig.

Conclusie

Je bent het vast met me eens dat dit geen moeilijke fotografietips zijn. En heel technisch zijn ze ook niet. Maar wel nuttig. En daarbij is de laatste wel de belangrijkste vind ik. Vertraag en concentreer je op waar je mee bezig bent, want je wilt maken. Nog een laatste gouden regel: leren doe je door te DOEN!

Betere foto's zonder ingewikkeld te doen

Ga er geregeld op uit en maak foto’s. Je leert meer door je eigen ervaring dan door veel te lezen. Een foto meer maken kost je niks extra. Met het nodige geduld en aandacht voor details ga jij absoluut betere foto’s maken.

facebookShare on Facebook
TwitterTweet
PinterestBewaren op Pinterest

Share this:

  • Twitter
  • Facebook

Ook interessant voor je:

  • Diafragma – ken je f/getallen
  • Richting van het licht, hoe fotografeer je dan?
  • 5 Compositietips die zorgen voor een betere foto
  • Belichting voor de beginner
  • Handige Compositietips voor macrofotografie
Nooit meer een onscherp natuurfoto maken

Tags: betere foto, compositie, concentratie, licht, zonsondergang, zonsopkomst

Reacties

  1. Herman Brandse zegt

    Wat is ingewikkeld? Alles wat nieuw is !, als je een spiegelreflex camera koopt met al die knopjes; ja dat is ingewikkeld.
    Maar je koopt deze toch bewust (?) en vervolgens ga je je daar in verdiepen. Zo heb ik via internet en youtube veel informatie
    gekregen in de ruimste zin van het woord waardoor ik nu met veel plezier fotografeer.
    Ik heb mij ook goed verdiept in de belichtingsdriehoek waardoor ik voornamelijk in de M stand fotografeer met behulp van de
    belichtingsmeter.
    Een collega van u (dhr. R.Z.) heeft hier een prachtige uitleg over gegeven.
    Hoe meer je je er in verdiept hoe leuker het wordt.
    P.s. U maakt prachtige foto’s en schrijft mooie artikelen.
    Met vriendelijke groet,
    Herman Brandse

    Beantwoorden
    • moorfotografie zegt

      Dankjewel voor je compliment en toelichting Herman. Niet iedereen heeft echter dezelfde behoefte aan verdieping in de ‘regels van fotografie’.

      Beantwoorden
  2. Tom van Weerd zegt

    Compositie vind ik erg belangrijk. De strandfoto is erg sterk, bijna monochroom maar door de vlakverdeling een enorme zeggingskracht.
    Vaak kan er in de nabewerking (uitsnijding) nog wat meer nadruk gelegd worden, maar het begin vraagt een goed oog.

    Beantwoorden
    • moorfotografie zegt

      Dankjewel voor je feedback Tom. De nabewerking vind ik zelf een wezenlijk onderdeel van het creëren van de foto, maar daarover zijn de meningen altijd wat verdeeld.

      Beantwoorden
  3. Jan Spoel zegt

    Basiskennisfotografie is belangrijk en bestudeer de camerahandleiding, als je dat onder de knie hebt is het niet moeilijk meer. Weet waar de knopjes op de camera zitten en waar ze voor dienen. Er wordt teveel gezeurd over op de M fotograferen alsof dat de oplossing is. Op de M of P stand werken ga je na verloop van tijd vanzelf doen als je er meer van af weet. Werk zelf veel op de M stand met de iso op automatisch met een plafond.(actiefotografie). Ook vaak op de P stand, omdat de camera dan altijd paraat staat. ( Canon EOS 1 dx II )

    Beantwoorden
    • moorfotografie zegt

      Daar ben ik het zeker mee eens Jan. De M-stand is wat overgewaardeerd waardoor ik te vaak mensen maar wat zie aanrommelen ‘omdat het in de M-stand moet’. En dat is jammer, want een camera biedt zoveel meer mogelijkheden.

      Beantwoorden
  4. Riet zegt

    Dieren en mensen vind ik voor mij een goeie tip. Ook geduld hebben. Dank je wel voor de tips. Riet

    Beantwoorden
    • moorfotografie zegt

      Fijn om te horen Riet!

      Beantwoorden
  5. Yves blieck zegt

    De compositie vind ik erg belangrijk

    Beantwoorden
    • moorfotografie zegt

      Absoluut een wezenlijk onderdeel van een sterke foto hoor, Yves. Helemaal met eens.

      Beantwoorden
  6. Diane Brants zegt

    Zoals altijd intressant bedankt!

    Beantwoorden
    • moorfotografie zegt

      Graag gedaan, fijn om te horen Diane!

      Beantwoorden
  7. Riet Benjamins zegt

    Heb aan alle tips wel wat en dank je voor weer een duidelijke uitleg. Ook ik heb soms foto’s die het net niet helemaal hebben, maar gelukkig ook veel die prima zijn. Door veel te oefenen leer je ook van je fouten en let je er een volgende keer beter op hoe de situatie is.

    Beantwoorden
    • moorfotografie zegt

      Fijn om te horen Riet! En inderdaad, door veel te oefenen en te DOEN ga je dingen leren en beter onder de knie krijgen.

      Beantwoorden

Geef je mening, dat waardeer ik enorm! Reactie annuleren

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Aangeraden artikelen

  • Onze Fotografie Praktijkschool
  • Alles over de Belichtingsdriehoek
  • Belichting en de camerainstellingen
  • Online cursus Basiskennis Fotografie
  • Videopagina
  • Masterclass serie
  • Wat is Macrofotografie
  • Wat is Strobistfotografie
  • Gratis Lightroom Presets

Contactinformatie

  • Moor Fotografie
  • Wij laten jou betere foto's maken
  • Laan van Welgelegen 107
    Werkendam 4251 KL
  • info@moorfotografie.nl
  • 0615027769
  • https://moorfotografie.nl

Navigatie

  • Contact
  • Inloggen voor leden
  • Over ons
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy verklaring
  • Disclaimer
  • Anti spam beleid
  • kvk 18078301
  • btw NL001926340B17
Download gratis deze PDF

Copyright 2022 Moor Fotografie


We maken gebruik van cookies om deze website op zijn best te laten functioneren.

Meer informatie over het gebruik van de cookies of hoe je ze uit kunt zetten vind je hier.

Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy

Deze website maakt gebruik van cookies zodat we je de beste webervaring kunnen geven. Cookies worden opgeslagen in je eigen browser en maken het mogelijk dat je bijvoorbeeld weer terug herkend wordt wanneer je deze website opnieuw bezoekt en helpen ons om te ontdekken welke delen van van de website het meest interessant zijn.

Je kunt de cookie instellingen aanpassen in de tabs aan de linkerkant.

Strikt Noodzakelijke Cookies

Strikt Noodzakelijke Cookies kunnen het beste altijd op TOESTAAN worden ingesteld zodat we in elk geval je voorkeuren voor de cookie instellingen kunnen opslaan.

Wanneer je deze cookie NIET toestaat kunnen we je voorkeur niet opslaan. Dit betekent dat je bij elk bezoek opnieuw moet aangeven of je de cookies wel of niet wilt toestaan.