Alleen al door het kijken naar het werk van andere fotografen kom je soms op de prachtigste ideeën wat betreft de compositie van een foto. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je precies hun stijl kopieert, maar je kunt het idee en concept rondom een foto onthouden en dat vertalen op het moment dat je zelf een foto maakt.
Hier zijn een paar compositietips die je kunnen helpen om je foto’s van gewoon naar bijzonder te maken.
Inhoud van dit artikel:
Leer de basis
Er zijn veel mooie informatiebronnen beschikbaar op internet op in boekvorm die je kunnen helpen de basis van fotografie en je camera onder de knie te krijgen. Je moet echt weten hoe je camera werkt, anders wordt het moeilijk om een juiste belichting te bepalen. Je moet weten hoe je de sluitertijd, de f/stops en de ISO-waarden instelt om te komen tot het gewenste resultaat dat nu nog slechts in je brein bestaat. Ook het kiezen van de juiste lens vergt het nodige inzicht en het gebruik van een statief is in bepaalde situaties echt een must.
Zijn de camera basisbeginselen nog abacadabra voor je? Ik heb een ebook geschreven waarin helder, duidelijk, laagdrempelig en no-nonsense wordt beschreven waar alle knopjes en functies op een camera voor zijn.
In begrijpelijk Nederlands!
Klik op Ken Je Camera om er meer over te horen…
Maak gebruik van voorgrondelementen
Het element in de voorgrond is het eerst object dat de kijker zal zien. Soms gebruikt men daarvoor een accessoire, een rots, een boom of een kleiner object dat de aandacht van de kijker trekt. Het leidt de blik van de kijker de foto in. Het gebruik van een voorgrondelement geeft de foto diepte en betekenis / context aan de rest van het beeld.
Maak gebruik van standaard compositie-elementen
Diagonale lijnen zijn de meest effectieve compositiegereedschappen die je kunt gebruiken om een kijker de foto in te leiden. Door een compositie te maken in de vorm van een fictieve triangel help je de kijker te leiden van punt naar punt en weer terug naar het beginpunt. Dat geeft een goed gevoel, het plaatje is daarmee compleet. Dit kan bijvoorbeeld goed van pas komen wanneer je een opstelling moet maken voor een portretfoto met meer dan twee personen. Ook het gebruik van een S-vorm is een goede manier om de kijker door een foto heen te leiden.

Maak gebruik van het licht
Niets geeft meer drama en intrige aan een foto dan goed gebruik van licht. Het correct gebruik van licht en schaduw geeft zo’n beeld een driedimensionaal gevoel. De oude schildermeesters uit het verleden wisten al dat de balans tussen licht en schaduw van groot belang was om een portret ‘leven’ te geven. Het is een kunst op zich om de beschikbare lichtbronnen goed te identificeren en te gebruiken. Het vergt dan ook veel oefening en geduld. Het goed composeren van je beeld kan het verschil maken tussen een goede en spectaculaire foto.
Nog een paar aandachtspunten
Hier zijn nog een paar compositietips voor je waar je aan moet denken wanneer je de compositie gaat bepalen voor je foto:
- Zorg er voor dat de horizon recht staat.
- Kijk uit voor ongewenste elementen, zoals takken die uit een hoofd komen, etc.
- Let op of je wel voldoende scherptediepte hebt (diafragma groot genoeg?).
- Hou het simpel!
Wees kritisch op wat je door de zoeker ziet. Gebruik deze compositietips, het zal je foto’s goed doen. Probeer een goede foto te verheffen tot een creatief stuk fotografische kunst.
Zorg dat je het gebruik van deze tips voldoende oefent, het wordt dan vanzelf een tweede natuur. Je foto’s zullen er niet slechter van worden. Besteed tijd aan het oefenen en leren bij elke foto die je maakt. Je zult vanzelf verschil gaan zien in de kwaliteit van je foto’s!
Hallo peter, Wat een prachtige website heb je met heel handige tips. Wij hebben net een Panasonic FZ200 gekocht en alle tips zijn zeer welkom. Jouw website biedt zeker mogelijkheden.
Groetjes,
Laura van Gent (Voormalig VG-Zuidwest)
ps. In je reactie zit nog een bug met typen. Je kan niet goed zien wat je typt, omdat de tekst blijft staan.
Hoi Laura, wat leuk om je hier (virtueel) weer terug te zien! Dank voor je complimenten. Ik hoop dat je hier veel informatie uit kunt halen en zo nog meer plezier krijgt in en om te fotograferen. 🙂
Gr. Peter
PS: dank voor de bugmelding, ik ga er meteen naar kijken.