Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
08/27/2009
3 min
0

Compositie Tips

08/27/2009
3 min
0

Keep It Simple, Stupid

Herinner jij je het K.I.S.S. principe…? Het heeft denk ik geen introductie meer nodig.

Het waarom

Waarom zou je delen van je onderwerp buiten het kader plaatsen? Hoe meer, hoe beter, toch? Hoe groter, hoe beter immers? Nou ja.... soms wel. Maar niet altijd. Wanneer mensen naar een foto kijken, verwachten ze meteen te snappen wat je nu eigenlijk wilt communiceren met de foto. Zonder er over na te hoeven denken. Momenteel, nu iedereen tientallen of honderden foto's per dag op Flickr kan plaatsen, moet je wel een bijzondere foto hebben om er uit te springen. Dat kun je bereiken door een heel goed onderwerp, of juist door een gewoon onderwerp nog eenvoudiger te laten zien. Weet je, minder is meer!

Het hoe

  • Dicht op je onderwerp. Dit kan betekenen dat je fysiek dichter naar je onderwerp toe gaat, of dat je wisselt naar een lens met een langere brandpuntsafstand. Wanneer het onderwerp echt klein is, kan dat zelf een macro lens betekenen.
  •   Compositie Tips
  • Vermijd de rommel. Hoe vaak komt het niet voor dat je je niet realiseert dat er storende elementen in het kader aanwezig zijn. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Verwijder alles wat niet in het kader hoort te komen. Dat kan vaak heel eenvoudig door simpelweg een stapje opzij te doen, zodat die tak niet uit het hoofd van je model groeit, maar nu net buiten beeld valt. Kleine moeite, maar kan een groot effect op de uiteindelijke foto hebben.
  • Let goed op de achtergrond. De achtergrond is erg belangrijk. Die draagt bij aan de sfeer en stemming van de foto, zonder dat het van belang is hoe (on)scherp die eigenlijk is. Als je foto een achtergrond heeft, zorg er dan voor dat deze niet overloopt in elementen op de voorgrond. Dat zou de kijker alleen maar kunnen afleiden van het beeld wat je uiteindelijk wilt neerzetten.
  •  
  • Vul het kader / fill the frame - Moor FotografieVul het kader. Dit is een handige manier om van een storende achtergrond af te komen. Doe een stapje dichterbij, en vul het kader met je onderwerp. Wanneer je een portretsessie van een kind doet, zak dan altijd door de knieën om op ooghoogte met het kind te komen, en vul je kader met een krappe close up.
  •  
     
  • Gebruik de achtergrond in je voordeel. Dit lijkt misschien in tegenspraak met de eerder genoemde punten, maar ik kan je het tegendeel verzekeren! Wat ik hiermee bedoel is dat wanneer je beschikt over een evenwichtige achtergrond je er dan gebruik van kunt / moet maken. Je kunt altijd 'witruimte' gebruiken om je onderwerp wat meer naar voren te laten komen. Je creëert als het ware een soort reliëf. Wat het ook altijd goed doet is een achtergrond met een bepaalde textuur erin. Wanneer die niet al te nadrukkelijk aanwezig is, kan dat een heel fraai effect geven.
  •  
  • Gebruik eenvoudig licht. Een fotograaf vertelde me eens "er is maar één zon, waarom zou ik dan meerdere lichtbronnen gebruiken?". Wat hij hiermee bedoelde is dat hoe meer directe lichtbronnen je hebt, hoe onnatuurlijker de foto eruit zal zien. Hoewel dit niet per definitie verkeerd is, wil je wellicht eenvoudigweg fotograferen met duidelijk afgebakend licht waardoor de belichting niet meteen de 'ziel' of je onderwerp haalt.
  •  
  • Gebruik eenvoudige kleuren. Ja, zelfs de kleurtonen en tinten van een foto kunnen de foto complex danwel eenvoudig maken. Probeer te voorkomen dat je composities teveel kleuren bevatten. Heel vaak dan het karakter van een foto veranderd worden door andere tinten van dezelfde kleur toe te passen.
  •   Compositie Tips
  • Boven alles: hou je materiaal eenvoudig. Te vaak laat je je verleiden om al je lenzen en gadgets die je bezit mee te zeulen. Ik doe het zelf ook vaak, maar ik probeer mezelf er steeds aan te herinneren dat ik de lens kies die ik waarschijnlijk het meest Zal gebruiken, die me het meeste voordeel zal bieden. Op deze manier weet je, wanneer het er op aan komt dat je een foto moet maken, wat je in je handen hebt. En dan ben je ook in staat om het meeste eruit te halen. Stel je eens voor dat je net je lenzen aan het wisselen bent wanneer je net die zeldzame vlinder voorbij ziet komen... of dat je kindje net z'n eerste stapjes zet!
  •  
Let er op dat je altijd diep ademhaalt en relaxed wanneer je niet zeker bent over wat je nu moet doen. Denk dan even aan deze compositie tips en voor je het weet ben je al weer aan het fotograferen. Eenvoudige fotografie, maar zeker de mooiste foto's!
Reacties
Categorieën