High Dynamic Range-technique (HDR) is een combinatie van technieken waarmee je een groter dynamisch bereik en lichtintensiteit tussen de lichtste en donkerste delen kunt krijgen in je foto, dan standaard mogelijk is. Door dit extra dynamisch bereik kan een HDR foto een werkelijkheid weergeven die ongeveer benaderd wat wij met onze ogen zien. Het menselijk oog heeft namelijk een groter dynamisch bereik dan een digitale (spiegelreflex)camera.
Onlangs ben ik zelf foto een foto-opdracht bezig geweest met het fenomeen HDR. Ik moet zeggen dat het een beetje tegenviel. Ofwel, lastiger dan het lijkt. Het is meer dan even een drietal foto’s (overbelicht, correct belicht en onderbelicht) te knippen en door Photoshop of Lightroom gooien, al dan niet in combinatie met Photomatix.
Toch wil ik ook dit stukje onder de knie hebben. Je kunt van mij dus in de toekomst nog wat meer over High Dynamic Range (HDR) fotografie verwachten!
Tot die tijd kun je jezelf vermaken met het bekijken van een prachtige reeks HDR foto’s. Ongetwijfeld vind je de ene mooier dan de andere, maar ook hierin geldt: smaken verschillen.
Kijk, geniet en verwonder je op 40 fraaie HDR foto’s.
Ik heb dit weekend ook voor de eerste keer HDR foto’s gemaakt. Het is inderdaad niet zo makkelijk als je zou denken.
Ik vindt de eerste foto’s die er staan al heel mooi gelukt, ik ben ook wel een beetje een Fan van deze technieken, je krijgt er heel mooie resultaten mee. Het is inderdaad niet makkelijk, het lijkt simpel, maar eist veel van de technische kant in de genoemde pakketten
In tegenstelling tot de anderen vond ik het eigenlijk heel makkelijk, maar ik vind dat er vaak te veel overdreven getonemapped word. De foto hierboven vind ik ook net te..
Ik gebruik het niet zo heel vaak, maar als ik het doe, doe ik het subtiel:
http://www.flickr.com/photos/baarr/3736217544/
Dat is inderdaad subtiel toegepast, Robert. Erg fraai. De foto hierboven is natuurlijk best overkill, maar dat is ook zo bedoeld neem ik aan. Het wordt pas erg als mensen een realistisch beeld neer willen zetten, maar dan toch doorslaan in allerlei effecten en tonemapping.