Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
08/17/2020
5 min
0

De factoren om een goede foto te maken

08/17/2020
5 min
0
Een goede foto maken. Dat wil toch iedereen? Jij, ik, wij allemaal. En dat is ook zo. Niemand kiest er bewust voor om een minder goede of slechte foto te maken. Maar waar gaat het dan mis? Tegenwoordig heeft iedereen een camera waarmee je wel een goede foto kunt maken. Of dat nu een telefoon of een high end systeemcamera is. Goed gereedschap hebben is het halve werk. In dit artikel wil ik je meenemen naar de andere helft: de factoren die bepalen of een foto een goede foto wordt of juist niet.

Licht

Eerlijk gezegd heb ik wel even getwijfeld of licht nu de eerste factor is die ik zal noemen. Want de compositie is ook enorm belangrijk. Maar toch: hoe fraai de compositie ook kan zijn, zonder goed licht blijft het saai en nietszeggend. Licht is voor mij echt de belangrijkste factor voor de foto. Je hebt het nodig om een beeld te kunnen maken. Dat spreekt voor zich. Maar nog belangrijker: licht bepaalt de sfeer en de stemming van de foto. Kijk maar eens naar foto’s van anderen die je raken. Vrijwel altijd is het licht de factor die emotie in de foto brengt. En dat is belangrijk. 5 factoren voor een goede foto Kijk bijvoorbeeld maar eens naar foto’s met tegenlicht. Of een kleurrijke zonsopkomst. Wat een sfeer kan daarin zitten…. Het pakt je meteen. Omdat het zo afwijkt van wat je gewoon vindt om te zien. Maar ook een zwart-wit foto met harde contrasten kan zo interessant zijn om naar te kijken. Weer heel anders en toch pakt het je. Om het juiste licht in je foto te vangen moet je weten wat je wilt. Je moet als het ware de foto vooraf al kunnen visualiseren. Oefen je daar in, dat is erg belangrijk hoor. Weet je eenmaal welk licht je nodig hebt, dan is het puur wachten op het juiste moment.

Compositie

Na het licht is de compositie toch wel met stip de tweede belangrijkste factor voor een goede foto. Alleen licht zegt niet zoveel, het licht moet ergens op vallen. Op een landschap, op personen, op een voorwerp. En met de compositie bepaal jij hoe die onderwerpen in beeld komen. Waar wordt de nadruk op gelegd? Welk onderwerp komt het grootst in beeld? Welk standpunt kies ik? Moet ik een stapje naar links of naar rechts? Welke lens zal ik gebruiken? 5 factoren voor een goede foto Allemaal vragen die uiteindelijk de compositie bepalen. De compositie maakt of breekt de foto. Een onderwerp kan er saai en heel gewoontjes uitzien tot je net even een andere compositie kiest en alles ineens veel meer zeggingskracht krijgt. Neem nou eens een simpele paardenbloem. Heel gewoon, die zie je overal staan. Maak je er een foto van zoals je er naar kijkt, dan is het saai. Maar zak je door de knieën en ga je op de grond liggen om op ooghoogte te komen met deze bloem, dan wordt het ineens een heel andere wereld waar je in komt. Probeer het maar eens.

Verhaal vertellen

Dit is best een lastige, dat geef ik meteen toe. Maar hey, ik had ook niet gezegd dat het eenvoudig zou zijn toch? Een foto die een verhaal vertelt lukt (mij in elk geval) meestal het beste wanneer er mensen in beeld zijn. De dingen die ze doen, die interactie die ze met elkaar hebben, dat zijn de dingen die het verhaal maken. Kersverse ouders die dolgelukkig naar hun eerste kindje kijken… Kinderen die blazen naar een paardenbloem… Handen van oudere mensen… In feite allemaal best wel simpele dingen, maar het zijn wel de dingen die je foto net naar een andere level tillen. 5 factoren voor een goede foto

Emotie

Hoe breng je emotie in beeld? Kijk maar eens goed waar je emoties terugziet. Precies: op gezichten van mensen. Elk gezicht is natuurlijk al uniek, maar voeg daarbij nog eens een emotie zoals blijdschap, verdriet, pret, pijn, zorgen, lachen, denken, kalmte, etc. Dan ontstaan er ineens ontelbaar veel mogelijkheden! Twee vrienden die met elkaar lachen om een goede grap, een moeder die haar kind knuffelt, een bruidspaar wat elkaar vol geluk aankijkt. Zomaar wat voorbeelden. Emoties hoeven ook niet altijd blij en gelukkig te zijn, de andere kant van het leven mag ook getoond worden. Oefen jezelf in het zien en vastleggen van oprechte emoties. Veel in deze wereld is al fake, daarom zijn zulke foto’s, zeker later, zo enorm waardevol. 5 factoren voor een goede foto

Details

Maar al te vaak bekijk je een foto, of een scene zoals een landschap, in het grote geheel. En dat komt best overweldigend over, waardoor je het zicht op de (interessante) details verliest. Ik zeg hiermee niet dat een totaalfoto geen waarde heeft, maar wel dat je de details niet moet vergeten. Zowel het één als het ander heeft waarde. 5 factoren voor een goede foto Vaak wordt bij portretten de nadruk gelegd op de gezichten. En dat is ook wel logisch. Maar er zijn zoveel meer dingen die interessant zijn en ook heel veel emotionele waarde hebben. Kleine babyvoetjes bijvoorbeeld, al dan niet in moeders hand. Of de kleine handjes. Kinderen groeien zo snel op. Je merkt later pas op dat je eigenlijk te weinig echt goede foto’s van ze hebt. Het klinkt als een cliché, maar ik weet inmiddels dat het ook zo waar is.

Conclusie

Je wilde graag weten welke factoren een goede foto maken. Hier heb je ze. In elk geval mijn visie hierop. Doe er mee wat je wilt. Maar volgens mij heb je aan deze 5 factoren voldoende om goede foto’s te maken. Foto’s met sfeer en emotie. Licht en compositie vechten daarbij om de eerste plaatst. Die zijn echt het belangrijkste. Die maken of breken een foto. Met een verhaal in het beeld zeg je wat over de persoon in de foto. Voeg daarbij nog wat emotie en je hebt een krachtige combinatie. Maar vergeet ook de details niet. De kleine dingen in het leven die van grote waarde zijn. 5 factoren voor een goede foto Hiermee heb ik je een kleine inkijk gegeven in mijn visie en gedachten over een goede foto. Het blijft echter ook een heel persoonlijk iets. Wat de één waardevol vindt is voor de ander van veel minder belang. Blijft dicht bij jezelf en maak vooral de beelden die voor jou van belang zijn.
Reacties
Categorieën