Een familieportret maken is altijd een afwisselende bezigheid. Natuurlijk afhankelijk van het aantal mensen die je moet fotograferen. En niet te vergeten: ook erg bepalend is de leeftijd van die mensen. Het hangt af van het aantal en de leeftijden van de mensen hoe spontaan en interactief je moet zijn. Als voorbeeld neem ik hier het maken van een portretsessie van een jonge familie.
Inhoud van dit artikel:
Maak contact met de kinderen
Wanneer de kinderen tijdens de sessie goedgehumeurd zijn, dan zijn de ouders dat (meestal) ook. Dat is de gemakkelijkste sfeer om natuurlijke foto’s te maken. Maak gebruik van dat moment en focus je op het interactief bezig zijn met de kinderen. Doe je best om ze te vermaken tijdens de sessie, dat geeft de meeste kans op vrolijke momenten en dito gezichten.

Vermijd poseren
Kinderen willen in het algemeen niet te lang stil en op dezelfde plaats zitten. Ze zijn actief en in beweging. Probeer met je fotosessie hierin mee te gaan. Zorg dat je constant in beweging bent met je modellen. Wellicht ben je in de mogelijkheid om de ouders ergens te positioneren. Moedig de kinderen aan om daar dan omheen te bewegen, lopen, draaien of wat dan ook. Dat houdt ze actief en toch betrokken bij de fotosessie.
Volg het kind
Soms loopt het allemaal niet zo eenvoudig en heb je te maken met kinderen die niet naar jouw aanwijzingen luisteren. Kom je in zo’n situatie terecht, ga er dan niet zwaar aan tillen, dat gaat je echt niet helpen. Beter is het om het allemaal een beetje luchtig op te nemen door dan de ouders het kind te laten volgen tot het kind stopt. Het is dan jouw taak om de ouders kort bij en om het kind te houden en dan snel je foto’s te schieten.

Kijk niet op een foto meer of minder
Speciaal wanneer je met kleine kinderen werkt: wees niet bang om (veel) meer foto’s te maken dan normaal. Je wilt er toch zeker van zijn dat je de juiste expressie gevangen hebt. En gesloten of knipperende ogen wil je natuurlijk ook voorkomen. En met kleine kinderen is dit eenvoudiger gezegd dan gedaan.
Wees voorbereid op het onverwachte
Begin niet zomaar aan een familie fotoshoot met een aantal ideeën die niet in het scenario passen. Probeer je altijd goed voor te bereiden door te weten wat je kunt verwachten. Daar kun je dan alvast wat ideetjes voor bedenken. Maar, ga daar tijdens de fotoshoot niet te krampachtig mee door, mocht het allemaal wat anders lopen. Leer improviseren, zodat je om kunt gaan met onverwachte situaties en ook daar het beste uit kunt halen!

Bedankt voor je tips….daar heb ik wat aan, want binnenkort ga ik een tweeling van 2 jaar oud fotograferen. Dat doe ik voor het eerst en ik vraag me af welke lens het beste zou zijn?
Hoi Hanske,
misschien is het wel handig om even aan te geven welke lenzen je tot je beschikking hebt, dan weet ik wat ik kiezen kan.
Gr. Peter
ik heb momenteel canon 50mm 1.8 en tamron 24-75mm 2.8. Ook heb ik groothoeklens, maar ik denk niet dat het slim is om deze lens te gebruiken.
Groeten,
Hanske alias coronaphoto
Hmmm… ik zou kiezen voor de 24-75 lens. Daarmee ben je iets flexibeler. Het spelen met scherptediepte, zoals je met de 50mm f/1.8 zo mooi kunt doen, ga je denk ik toch niet redden bij 2 kleine kindjes. Die zijn veeeel te beweeglijk!
Okee, dan neem ik de 24-75 lens. Bedankt voor het meedenken!
Graag gedaan en veel succes met de shoot!
En ik heb hier nog steeds een notitie liggen v.w.b. de transcripts van de Ken Je Camera video’s… Mea Culpa, ik ga het voor je doen!
Erg fijn dat je voor mij wilt doen! 🙂
Peter! Mooie tips! Denk dat er nog wel één saillant detail qua tip bijhoort, regel je licht van te voren goed in, zeker als je op lokatie werkt met strobist gear of je softboxen enzo….daarna kun je zelf ook ontspannen foto’s maken ;-0
Thanks voor deze tips BTW!
//Dave
Dankjewel Dave! Wat jij hier noemt is inderdaad een hele goede tip als je met mensen werkt. Die wil je niet laten wachten terwijl jij je licht nog moet instellen.