Tijdens een van onze laatste fotowandelingen in de Biesbosch wilden we graag de zonsopkomst vastleggen. Dan sta je met je hele fotouitrusting voor 7:00 uur ’s morgens klaar voor het eerste licht. Die gloeiende bal die langzaam boven de horizon uit komt.
Helaas was de werkelijkheid iets anders… Het was donker, bewolkt en even later begon een lichte miezerregen. Tja. Dag zonsopkomst. Maar toch gloorde nog ergens hoop. Ergens in de luchtlagen brak de bewolking en een stukje hemel werd zichtbaar. En door dat gat kwam heel aarzelend wat rood oranje ochtendlicht. Hoe mooi! Het licht was slechts flauw zichtbaar, maar toch wist ik dat er later meer uit het beeld te halen zou zijn. En fotograferen in RAW geeft dan enorm veel beeldinformatie.
Dat bleek later ook wel, toen ik in Lightroom aan de slag ging. In onze Facebookgroep had ik al gevraagd of er belangstelling zou zijn voor een uitlegvideo over het bewerkingsproces. Van de linkerfoto met enkele klikken in Lightroom naar de rechterfoto:

Is een prachtige uiteen zetting van LR
Dankjewel Patrick!
Mooie uitleg en bewerking, Peter!
Ik neem aan dat je in je cursus ook aangeeft dat je de 1e bewerking (lenscorrecties) ook automatisch kan laten gebeuren bij het importeren van foto’s in de bibliotheek. (scheelt weer een handeling).
Ik doe dat nl. wel en OOK met camerakalibratie, omdat ik eigenlijk altijd “camera standaard” gebruik.
Dankjewel Theo!
En nee, ik kies juist bewust niet voor die automatische lenscorrectie. Vooral omdat het een vals gevoel geeft van ‘veiligheid’. Het komt namelijk geregeld voor dat LR bij sommige foto’s niet het juiste lensprofiel wil kiezen. Ook al is het een bekende lens. En dan gebeurt er helemaal niks.
Maar: het kan allebei. De manier die jij beschrijft is ook goed, alleen moet je er alsnog op letten dat het wel is gebeurd.
Mooi om zo’n workflow stap voor stap te volgen.
Fijn om te horen Tonnie!
Heel duidelijk uitgelegd! Dank je wel! Ik heb inmiddels een heel schriftje vol met tips en trucks!
Dankjewel, goed bezig hoor Ria!
Mooie bewerking maar ik vraag mij af waarom ISO 1250 (waarschijnlijk uit de hand en zonder statief) en een F5.6 ? gebruikelijk met dit soort fotografie is lage ISO en hoog F getal zodat je dan een langere belichting krijgt en minder ruis en een scherper beeld (op statief dan)Maar nogmaals de workflow is mooi met een dito resultaat
Dankjewel Bram!
De hoge ISO is te danken aan het feit dat ik mijn statief in de auto liet liggen omdat de zonsopkomst er toch niet zou zijn. En dan moet je op zo’n moment kiezen. In theorie waren dit niet de beste instellingen voor een landschap, maar voor in de praktijk even wel. 🙂
Wat een mooie duidelijke uitleg, Peter.
En ik heb weer iets geleerd, deed eigenlijk nooit iets met gesplitste tinten en zie nu dat het toch wel heel handig kan zijn. Ik zal het vast gaan gebruiken, dus dank je wel!
Fijn om te horen, Ineke!
Mooie duidelijke uitleg en bewerking ,Peter!Wat een verschil !
Dankjewel Diana! Inderdaad is het een heel verschil. Dat hoeft natuurlijk niet altijd zo, maar dit maakt het wel erg duidelijk.
Peter
Dank u wel.heel goed uitleg
Met die kleine aanpassing zie je wel het verschil