Fotografie en doelen stellen

Het lijkt op het eerste gezicht een vreemde combinatie, fotografie en doelen stellen. Misschien vind je doelen stellen wel helemaal niks. Maar toch, ik wil je uitdagen om er eens een keer wat meer over na te denken. Een oud gezegde luidt: “De weg naar nergens leidt daar ook naar toe.” En dat is ook werkelijk zo.

Fotografie Doelen Stellen Comfortzone

Stel je eens voor dat je in de auto stapt en je gaat aan het rijden, maar je weet niet echt waar naar toe. Waar denk je dat je dan uitkomt? Zomaar ergens, waarvan je eigenlijk niet weet of je het wel echt wilt.

Fotografie Doelen Stellen ComfortzoneMisschien denk je: al die doelen, ik haal ze toch nooit, dus waarom zou ik er nog energie in steken. Maar dan ga je voorbij aan het belangrijkste deel, namelijk de reis er naar toe is belangrijker dan de bestemming. Waarmee ik wil zeggen dat het stellen van doelen je richting geeft. Dat is het belangrijkste deel van het stellen van doelen!

Denk eens na bij jezelf. Wanneer heb je voor het laatst nagedacht over je doelen als fotograaf? Velen onder ons gaan er gewoon op uit en maken elke keer weer dezelfde plaatjes, je kent het vast wel. Prachtige foto’s, zeker de eerste keren, maar na tientallen keren gewoon oervervelend. Hoe komt dat nou? Je bent goed geworden in een bepaald onderdeel van de fotografie en je blijft daar in hangen. Keer op keer.

Dat is het signaal om eens verder te kijken en je vaardigheden op een ander peil te brengen. Of om iets totaal anders (erbij) te gaan doen. Trek er eens op uit en zorg dat je terugkomt met foto’s die je normaal niet maakt. Dat is buiten je comfortzone treden!

Terug naar het stellen van doelen. Stel jezelf eens de volgende vragen over jouw fotografie:

 1. Op welk gebied zou jij je willen verbeteren?
 2. Welk soort beelden zou jij willen maken? (bijv. architectuur, zwart-wit, strobist, etc.)
 3. Wat zijn je plannen wat betreft het bestuderen van het werk van anderen? (bijv. musea, tentoonstelling, fotoboeken, fotoclub, etc.)

Probeer de antwoorden op bovenstaande vragen dan eens te transformeren naar een doelstelling. En ja, ook op jouw lijstje zal wel komen te staan dat je meer foto’s wilt gaan maken. Tenzij je dagelijks fotografeert, fotografeer je waarschijnlijk nog niet genoeg. Al is het maar met je telefoon!

Uiteraard heb ik hier zelf ook over nagedacht… 😉

Het komende jaar wil ik me meer bekwamen in portretfotografie en leuke projectjes fotograferen, mijn Lightroom workflow verder verfijnen. Daarnaast ga ik me meer verdiepen in tijdschriften, daar is afgelopen jaar niet zo heel veel van terecht gekomen.

Wat zijn jouw doelen voor komend jaar? Schrijf het op in een reactie!

Deel deze post!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Over Peter van Veen

Peter van Veen is de drijvende kracht achter Moor Fotografie met als missie "Mensen Leren Fotograferen". Hij woont in Werkendam met als achtertuin nationaal park De Biesbosch. Volg hem op Instagram, Twitter, Google+ of Facebook

Reacties

 1. Mijn doelen zijn:
  – een betere site maken als het lukt vanuit lightroom
  – verder werken aan mooie portretten
  – een paar mooie shoots doen met anderen
  – een of twee commerciele opdrachten binnenhalen
  – het polderland en de mensen daaromheen in beeld brengen.

 2. Maarten Smit zegt:

  Voor het jaar 2011 heb ik een paar doelen gesteld voor mezelf:
  – diploma coaching halen
  – boek (af)schrijven
  – verdergaan met koor oprichten
  – fotograferen wat ik wil en daar heb ik een dreamboard van gemaakt:
  http://www.oprah.com/odbimage/db_208872202_1
  Doelen visualiseren werkt voor mij het beste. Ik heb mijn thema’s
  vastgesteld: Water, Verbinding, Verval en Eigenwijze portretten met als
  belangrijkste doel: fotograferen wat ik wil en niet wat ik zou moeten.
  Altijd fijn een nieuw jaar met nieuwe doelen en plannen!

 3. doel 1: vanaf 1.1.2011 tot 19.2.2011 50 dagen met de f/1.8 50 mm.
  doel 2: snappen hoe een flitser werkt en van toegevoegde waarde kan zijn in fotografie voor mij
  doel 3: 4 seizoenenfoto’s maken van twee mooie plekken in mijn omgeving
  doel 4: The Moment It Clicks lezen
  doel 5: een fotoworkshop op landschap/natuurfotografie doen in Nederland\
  doel 6: mijn hobby verdiepen….

  zoiets 😉
  //Dave

Geef je mening, dat waardeer ik enorm!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.