Een vraag over Lightroom die ik vaak tegenkom is de volgende:
“Hoe kan ik mijn foto’s verplaatsen naar een andere schijf?”
Blijkbaar levert dat geregeld verwarring op. Of erger nog: foto’s die ineens ‘kwijt’ lijken te zijn. Daarom wil ik daar vandaag wat meer duidelijkheid over geven. Want moeilijk hoeft foto’s verplaatsen in Lightroom niet te zijn.
Het is mij, en jou ongetwijfeld ook, al een aantal keren overkomen dat de harde schijf waar ik mijn foto’s op bewaarde, vol raakte. Een nieuwe schijf is zo gekocht, maar hoe verplaats je die foto’s op de juiste manier?
Een is een eenvoudig proces (als je het kent) en ik laat het je stap voor stap zien.
De eerste stap om fotobestanden te verplaatsen is het checken van de huidige locatie van deze bestanden. Waar staan ze nu opgeslagen? Je kunt dat uitvinden door in de Bibliotheekmodule een rechtermuisklik te geven op de mapnaam die je in het linkerpaneel kunt vinden. Kies dan voor ‘Tonen in Verkenner’.

Nu kun je in de Verkenner de map oppakken en verplaatsen naar de nieuwe schijf. Maar…. (en daarom ben ik geen voorstander van deze methode) dan is Lightroom de connectie kwijt. Die weet niet dat de betreffende map verplaatst is en zal een vraagteken of uitroepteken laten zijn.
Gelukkig heeft Lightroom daar ook een oplossing voor. Door te rechtsklikken op de betreffende map krijg je een dialoogvenster te zien, waarin je kunt kiezen voor ‘Ontbrekende map zoeken’.

Gelukkig is dit niet de enige of juiste manier om foto’s of mappen te verplaatsen in Lightroom. Er is een betere manier. Voorwaarde is wel dat je de verplaatsing binnen in Lightroom doet.
Mappen kun je verplaatsen in de Bibliotheekmodule. Door ze met de muis op te pakken en te verslepen naar een nieuwe locatie of andere schijf wordt de verplaatsing in gang gezet en weet Lightroom wat er met elke foto gebeurt.
Tip: wanneer je de bestanden wilt verplaatsen naar een (nieuwe) schijf die nog niet eerder is gebruikt in Lightroom, zul je deze ook niet zien in de mappenstructuur. Je moet dan eerst een nieuwe map aanmaken op de betreffende schijf, door op de + knop te klikken, rechtsboven bij de mappenstructuur en dan klikken op ‘Map toevoegen’. Hiermee maak je een lege map aan op de schijf en wordt deze zichtbaar en te gebruiken in Lightroom.

Dit is zomaar één van de dingen die je leert in mijn Online Videocursus Adobe Lightroom die beschikbaar is in onze Fotografie Praktijkschool. Wil je meer weten? Ga naar deze informatiepagina over de Praktijkschool.

Beste Peter, duidelijk. ik heb echter de situatie dat mijn bron schijf met foto’s is gecrasht. Alle foto’s zijn echter ‘gered’ via een eenmalige laatste kopieer actie van de crash schijf naar een tijdelijke losse harddisk. Nu plaats ik alles op een NAS. Ik neem aan dat ik dan in Lightroom de methode ‘ontbrekende map zoeken’ kan gebruiken.
Vriendelijke groet. Rob
Oei, een crash is niet fijn. Geeft weer de noodzaak van een goede backup weer. Gelukkig heb je alles kunnen ‘redden’. Je kunt de ontebrekende foto’s/mappen inderdaad in Lightroom terugzoeken via de genoemde methode.
Succes!
OK, duidelijk. Zo ver ben ik. Maar nu wil ik m’n foto’s én op een externe HD en de nas. Back-up zeg maar. Hoe houd ik dan evengoed de connectie van de catalogus met m’n HD en de nas? Of moet ik dan kiezen?
Hoe bedoel je dat? De backup is de backup en is als zodanig niet gekoppeld aan Lightroom.
Ik heb een vraag. Ik wil graag twee harde schijven waarop dezelfde informatie staat gebruiken met een catalogus in Lightroom. De ene schijf ligt bij mij en de andere (tweelingschijf) ligt bij iemand anders. Het gaat om twee bijna identieke schijven, op dezelfde manier ingericht met dezelfde mappen en dezelfde bestanden. Als ik ze beide bij mijn computer bekijk, gaat het goed, maar bij de andere persoon lukt het niet om de bestanden goed te bekijken. Waar kan dat aan liggen of kan dit sowieso niet?
Beiden met een Windows/Mac computer?
Beide met een Mac en een zelfde versie van Lightroom.
Het zou gewoon moeten werken. Hebben de Mac’s ook hetzelfde besturingssysteem/versie?