Als ik naar andere blogs en fotosites kijk, denk ik dat HDR fotografie best een hot item is. Grappig is dat het vele aanhangers heeft maar ook evenzo veel felle tegenstanders. Blijkbaar vindt je het òf mooi òf lelijk. Er is geen tussenweg. Wat vindt jij? Kun jij HDR waarderen of niet? Laat het eens weten in de reacties hieronder!
Het maken van een HDR foto lijkt zo eenvoudig. Je maakt 3 foto’s met behulp van de bracketing functie op je camera, of je doet het handmatig. Een foto normaal belicht, eentje overbelicht en eentje onderbelicht. Gooi die te samen even door de Photoshop wasmachine en voilà: daar is je HDR foto! Nou nee, zo werkt het dus niet. Zoals zovelen ben ik ook zo begonnen, maar het resultaat was niet om over naar huis te schrijven.
Gelukkig stuitte ik laatst op een tutorial waarin het gebruik van Lightroom in combinatie met de plugin van Photomatix Pro (tot nu toe nog steeds de koning onder de HDR software) werd uitgelegd. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb de onderstaande 3 foto’s ingeladen en via de exportfunctie in Lightroom doorgezet naar Photomatix Pro. Daar heb ik eigenlijk niks meer gedaan aan de foto, ik vond het resultaat mooi natuurlijk ogen en dat was ook mijn bedoeling.



En nu zie ik ook dat ik al weer de fout in ben gegaan… 🙁
Als je goed kijkt, dan zal wel opvallen dat de overbelichte foto véél lichter is en dat de onderbelichte foto maar een beetje donkerder is. En dat klopt. Ik heb 2 stops overbelicht en maar 1 stop onderbelicht! Beter opletten dus volgende keer.
Nadat de foto teruggezet wordt in Lightroom heb ik deze nog wat in Photoshop bijgewerkt. Aan de rechterkant staat een schuur, zoals op de origineeltjes nog is te zien, die heb ik weggehaald. Verder heb ik alleen maat geschoven met de Levels en Curves. Met de foto hieronder als resultaat. Ik ben er zelf wel tevreden mee, zeker voor een eerste keer. Het eindresultaat oog nog heel natuurlijk en dat is ook de bedoeling. Een extreme HDR foto zal later nog wel eens komen…
Onderstaande foto is klikbaar voor een groter formaat. Ik waardeer het als jij je mening of oordeel hierover met mij wilt delen in de reacties! 8)

Hoi Peter,
Ook ik ben liefhebber van, zoals je wellicht op mijn site hebt gezien (http://www.portfolio-fotografie.nl/links/3-inspiratie/34-hdr-de-terp). Maar ook ik maak die klassieke foutjes die jij beschrijft.
Ik ga me er vandaag eens in verdiepen. Thanx voor de tip!
Anna, dat ga ik ook doen heb ik mezelf beloofd!
vind het wel een mooie foto geworden hoor! nu de extreme hdr 🙂
Ik zal eens kijken of er in Oostenrijk een mooi kerkje te vinden is wat van binnen gefotografeerd kan worden.
Ik vind hem héél erg mooi! Erg subtiel en natuurlijk!!!
Dankjewel, Alwin. Dat natuurlijke effect was bij deze foto ook juist de bedoeling.
Een hele mooie, ingetogen HDR.
Ben het met je eens, het is opletten en de tijd ervoor nemen.
Het blijft gewoon ontzettend leuk om te doen, zowel het ingetogen als het extreme. Ben benieuwd naar je volgende 🙂
Dank voor je reactie, Aline. Ik ben nu ook wel nieuwsgierig geworden of ik ook een extreme HDR neer kan zetten wat ook nog leuk is om te zien. 😎
Ha Peter inderdaad mooie bewerking en het is echt een mooi plaatje geworden. Ik ben nog niet zo thuis in hdr en van de extreme hdr ben ik niet zo weg van. Maar ik heb toevallig ook een kerk aan de binnenkant met onder en overbelichting klaar staan om de glas in lood ramen toch goed uit te laten komen. Dus met jouw tips ga ik daar eens mee aan de slag.
Judith, dank voor je commentaar. Ik zou zeggen, ga gewoon aan de slag. Ik ben heel benieuwd naar je resultaat!
Ik hou wel van HDR. Zelfs van wat extreme HDR.
De jouwe is goed gelukt, wel heel subtiel. Maar voor deze locatie moet het ook niet extreem.
Dank voor je reactie, Daisy. De ene locatie of onderwerp leent zich nu eenmaal meer voor (extreme) HDR dan de andere.
Erg mooi peter, vind de 2 rode kleur schakeringen op het dak super mooi met de blauwe achtergrond, mooie warme kleuren en beter dat de schuur eraf is! Leuk speelgoed, heb effe het filmpje bekeken…
Dankjewel Susan! Ben er zelf ook tevreden over. Het smaakt zeker naar meer. 🙂
Een leuk programma om ook die extreme HDR’s te maken is dynamic HDR.
Een trial kun je downloaden. Ff googlen.
Dank voor je reactie Frans. Ik heb even op Google gezocht naar het programma en de trial versie is hier te downloaden: Dynamic Photo HDR.
Een mooi resultaat Peter,ik ben ook net met HDR begonnen en vind het wel leuk om me te expirimenteren,ik blijf je volgen
groet Bram
Dank voor je reactie Bram. Net als bij zoveel zaken in de fotografie geldt ook bij HDR fotografie: je leert het meeste door het veel te doen!
Ik ben al een poosje met HDR bezig en zo vlug als ik ergens het woordje HDR laat vallen kijkt men mij bedenkeleijk of enthousiast aan. Zoals je schrijft het kunnen twee uitersten zijn. Ik gebuik HDR altijd daar waar er het voor bedoeld is, namelijk grote contrastverschillen. In bij voorbeeld kerken heb je dat erg vlug, prachtig verlichte ramen en de banken zo donker dat er zelfs geen structuur meer in te zien is. Wil je zien wat ik zowel met HDR ga dan via mijn fotoblog http://www.camarastel.wordpress.com (zoekresultaat HDR of kerk) en dan via de onderstaande link naar Flickr-stream.
Peter je schrijft over het geweldige programma Photomatix Pro de koning van de HDR-programma’s, het is een leuk programma. Ik heb zelf drie tot vier HDR-programma’s op mijn computer staan, in de praktijk gebruik ik slechts één en dat is Topaz Adjust even googelen op Topaz en je kan een probeerversie van 90 dagen krijgen.
Ik gebruik altijd in de bracketing functie 2 stops onder en 2 over en natuurlijk de 0 stops. Ik kan nog uren doorschrijven maar dit is in principe al te lang voor een gewone comment, wil je meer weten over mijn ervaringen met HDR mail mij. Als ik iemand kan helpen dan wil ik doe ik dat met plezier.
Groet Gerrit
Gerrit, ik heb je Flickr-foto’s bekeken, en dat ziet er prachtig uit! Ik zal je zsm ook even mailen over het een en ander.
Je kan er mooie plaatjes mee maken, ik heb er al velen gezien. Ik zal het zeker wel eens proberen. Toch vind ik hdr foto’s niet echt realistisch wanneer je foto’s van je reis wil laten zien. Het is volgens mij meer een hobby op zich. mvg,
Francois
Francois, HDR heeft vele gezichten en facetten. Maar om te stellen dat het niet realistisch is vind ik te ver gaan. Bovenstaande foto ziet er m.i. heel realistisch uit en wordt ook gebruikt voor een boek. Het is zeker meer dan een leuke hobby!
Hoi Peter,
Prachtige foto weer! Leuk dat je zoveel facetten van de fotografie onder handen neemt. Heb zelf nog maar een piepklein beetje van HDR ‘geproeft’. Persoonlijk houd ik wel van iets meer contrast, maar zoals ik zeg, dat is persoonlijk. Bedankt weer voor de leerzame info, ik ga ermee aan de slag!
Ik probeer, zeker hier, zo breed mogelijk te blijven. Al zal dat lang niet altijd lukken. HDR is zeer persoonlijk, wat de één prachtig vind, is volgens de ander foeilelijk, etc.
Maar blij oefenen en proberen!
Ik ben zelf sinds een aantal weken begonnen met HDR fotografie en vooral bij zonsopgangen en zonsondergangen kun je hiermee resultaten krijgen die je normaal gesproken met een normale foto niet kunt krijgen. Ik probeer hierbij niet die ‘overdone look’ te krijgen, maar het zo natuurgetrouw mogelijk te houden.
Ik zie zelf HDR als een aanvulling op de mogelijkheden die fotografie je bieden en aangezien fotograferen tenslotte schilderen met licht is denk ik dat HDR daar zeker bij past. Het is echter zoals met kunst; iedereen heeft zijn eigen smaak.
Dank voor je reactie Anne. Ook ik zie HDR als een extra aanvulling. De camera kan (qua dynamisch bereik) nog niet hetzelfde als mijn eigen ogen. Dus zolang vind ik HDR erg handig. En of je het nu natuurlijk laat, of het over de top effect geeft, dat is helemaal je eigen ding en smaak!
Peter,
leuk dat je ook dit onderwerp behandelt. Ik ben er zelf al een redelijk lange tijd mee bezig. Je ‘foutje’ is interessant! Ik zal uitleggen waarom.
Als je 3 foto’s maakt, -1,0,+1 als trapje, dan werkt het is het voordeel om er nog 1 extra te maken, die bijvoorbeeld +2 is. Dus veel te licht eigenlijk. Waarom zul je denken. Dit heeft te maken met de hoeveelheid ruis in de uiteindelijke foto. Met deze extra, overbelichtte foto, is minder interpolatie nodig en zal er minder ruis ontstaan.
Succes!
Goeie tip Erik! Dat wist ik nog niet, maar door je uitleg snap ik het nu wel. Ik zal er rekening mee houden. 🙂
In augustus jl. schreef ik n.a.v. je artikel het volgende op mijn weblog: “Wat mij betreft, voegt HDR toe waar je de ‘beperkingen’ met de enkele (jpeg) opname in acceptabele mate kunt opheffen. Een dergelijke fotobewerking kan dan veel voldoening geven.
Er zijn, vind ik, wel grenzen. En die liggen wat mij betreft daar waar de toeschouwer in relatie tot de hem of haar omringende werkelijkheid nauwelijks of geen aanknopingspunten meer vindt. Daar begint de interpretatie van de werkelijkheid en dat behoort volgens mij tot een andere kunstvorm.”
Hoi,
ik vind het goed gelukt, het dak word roder het groene groener. Alles word intenser qua kleuren. En het is inderdaad precies zoals je zegt “je vindt het òf mooi òf lelijk”.
Ik kijk uit naarje volgende HDR werk.
Zelf heb ik ook HDR foto’s gemaakt waaronder deze mooie Gier http://fietolini.deviantart.com/gallery/?offset=24#/d30sghs en die vind absoluut de mooiste die ik gemaakt heb tot nu.
@Erik. supertip met voorkomen van ruis. Bedankt!
Dat is inderdaad een prachtige plaat met heel intense kleuren. Op het randje af, maar ik vind het wel mooi. 🙂
Hoi Peter,
HDR heeft wel wat, maar het onderwerp en lichtomstandigheid moet er geschikt voor zijn. Ik probeer ook wel eens wat, met soms verrassende resultaten.
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1410487458218&set=a.1358170230320.2045967.1113420459#!/photo.php?fbid=1423889593263&set=a.1358170230320.2045967.1113420459&pid=30954444&id=1113420459
Het linkje ging even mis (iPad is niet altijd handig)
Je moet even doorkliken op de foto …
De onder en overbelichte foto’s hoeven niet altijd even ver van elkaar te liggen. Ik heb laatst een tip gezien. Volgens mij ergens op youtube. Je moet op je histogram letten. Op de donkerste foto mag geen overbelichting voorkomen. Dus je histogram moet geen aansluiting maken aan de rechterkant. Op de lichtste foto moet je er dus op letten dat er geen dichtgelopen zwart in zit. Dus moet je er zorg voor dragen dat je histogram geen aansluiting heeft aan de linker kant. Dit kan je niet altijd bereiken door de autobracketing functie van de camera. Het kan maar zo zijn dat je 3 onderbelichte foto’s hebt in de reeks en maar 1 overbelichte. Of andersom. HDR is het krijgen van zoveel mogelijk detail en dat kan dus niet als je in de orginelen dichtgelopen zwart of wit hebt. Die delen hebben geen detail dus zal je dat nooit terug kunnen halen.
Ik hoop dat mijn uitleg zo een beetje duidelijk is. Altijd moeilijk om je gedachtengang om te zetten in woorden
Ik volg je gedachtengang in elk geval wel. Dank voor de toelichting. Voor velen, zeker in het begin, is het denk ik gemakkelijker om te werken met vaste stappen tussen de belichtingen.