Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
10/23/2008
1 min
0

Het belang van een goede achtergrond

10/23/2008
1 min
0
Door de achtergrond op de juiste manier in beeld te brengen, kun je de algehele beeldcompositie sterk verbeteren. Als stelregel geldt dat de achtergrond de foto niet mag domineren, anders wordt de aandacht van het hoofdonderwerp afgeleid. Het oog wordt onaangenaam getroffen en de foto geeft een rommelige indruk. Op dezelfde manier kan een platte, saaie achtergrond de hele foto saai maken. Met een telelens wordt het beeld enigszins in elkaar gedrukt, zodat de achtergrond naar voren komt en de diepte tussen het middendeel en de voorgrond minder wordt. Het weer kan dramatische effecten creëren. Wees er op bedacht dat de zon tussen de wolken door kan piepen en lichtplekken op delen van de voorgrond kan veroorzaken, waardoor de donkere stukken onderbelicht en dus nog donkerder worden. Maak je een landschapsfoto, kijk dan goed of er wegen of paden doorheen lopen. Wacht tot het verkeer uit beeld is, want één lelijk element kan een schitterend tafereel bederven! Belangrijke elementen bij de achtergrond:
  • Is de achtergrond te dominant? Overschaduwt de achtergrond het eigenlijke onderwerp? Maar ook: is de achtergrond wel interessant genoeg?
  • Zegt de achtergrond achter een menselijk onderwerp iets over het werk of de leefomgeving van deze persoon?
  • Zijn de kleuren in de achtergrond harmonieus of vallen ze juist op? Met een telelens wordt de achtergrond soms onscherp, waardoor interessante vormen en gedempte tinten kunnen ontstaan.
  • Is de lucht op de achtergrond in beeld? Als er wolken zijn, moet je proberen die scherp en gedetailleerd te houden. Dit kan bijvoorbeeld met een polarisatiefilter.
Het belang van een goede achtergrond
Reacties
Categorieën