Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
06/04/2020
4 min
2

Het geheim van het Gouden Uur

06/04/2020
4 min
2
Eén van de dingen die (vrijwel) elke fotograaf nastreeft is dat zijn of haar werk boven het gemiddelde uit springt. Het is overduidelijk dat er in de huidige tijd geen tekort aan fotografen is. Dan ben jij als fotograaf echt niet de enige die een bepaalde manier van fotograferen heeft of een unieke techniek toepast. Het is meer dat je zoekt naar een persoonlijk touch die je in een foto wilt leggen. En toch wil je ook dat je foto een soort magie heeft, iets waardoor de kijker net even langer blijft hangen. Dat is niet teveel gevraagd toch? Het geheim van fotograferen in het Gouden Uur Niet echt. Maar het voelt soms wel zo. Je leest tip na tip, artikel na artikel. Je doet een workshop of volgt een cursus, zoekend naar dat ene geheime ingrediënt wat jouw beelden naar een hoger plan zal tillen. Maar ondanks alle goede adviezen die je ontvangt over het verbeteren van je fotografietechnieken, hoe je je beelden moet verscherpen in de nabewerking, hoe je de compositie van een groepsfoto moet doen, onthoudt één ding: fotograferen is werken met licht. En de kwaliteit van het licht is hèt ingrediënt wat het verschil maakt tussen een ‘ok’ foto en een ‘adembenemende’ foto. Als adembenemende foto’s het ding zijn wat je zoekt, zorg dan dat je leert werken met het licht in het zogenaamde ‘gouden uur’. Het geheim van fotograferen in het Gouden Uur

Wat is het Gouden Uur

Heel simpel gezegd is het gouden uur het eerste uur na zonsopkomst en het laatste uur voor zonsondergang. Dat is een heel ruwe benadering. Wanneer het Gouden Uur er is, hangt veel af van waar je woont en in welk seizoen je zit.

Wat maakt het Gouden Uur zo magisch

Er is een reden (er zijn er meerdere eigenlijk) waarom het Gouden Uur zo bekend is om de magie ervan. Gedurende elk Gouden Uur, zowel in de ochtend als de avond, zul je zien dat de zon laag aan de horizon staat. Wanneer de lichtbron groot is en (relatief) dichtbij het onderwerp staat, is het licht zacht. Dat werkt met flitslicht zo, maar ook met de zon. En zacht licht is voor elk onderwerp flatterend, omdat er geen harde schaduwen voorkomen. Hierdoor zijn deze lichtomstandigheden ook erg vriendelijk voor het dynamisch bereik van je camera. Dat wil zeggen: minder kans op detailverlies door uitgebeten hooglichten of dichtgelopen schaduwen. Nu zijn schaduwen an sich niet verkeerd. De lange schaduwen die door de laagstaande zon worden gemaakt op deze tijdstippen voegen een stuk textuur, diepte en uiteindelijk een aandachtstrekker toe aan je beeld. En vergeet ook niet die warme, gouden gloed. Dat zijn allemaal zaken die je absoluut niet krijgt wanneer je met een hoogstaande middagzon fotografeert. Het geheim van fotograferen in het Gouden Uur

Welke soorten fotografie zijn hier geschikt voor?

In feite is elk fotografie genre hiervoor geschikt. Of het nu gaat om een landschap, een stadsgezicht, een portret of zelfs een macrofoto, ze profiteren allemaal van dat special licht. Echt, vrijwel alles ziet er beter uit in het warme licht van het Gouden Uur. En laat je ook vooral niet beperken door de gedachten dat je dit licht alleen maar buiten kunt gebruiken. Gebruik ook binnenshuis dit mooie licht wat door de ramen binnenvalt. Het geheim van fotograferen in het Gouden Uur

Enkele tips voor het gebruik van licht in het Gouden Uur

  • Snel werken. Daarmee bedoel ik niet dat je alles moet afraffelen, maar treuzel niet. Het licht verandert vaak per minuut, dus erg veel ruimte om gebruik te maken van dit licht is er niet.

  • Weet wanneer het Gouden Uur valt. Je kunt maximaal gebruik maken van het Gouden Uur wanneer je vooraf weet op welke tijden dit valt. Gelukkig kun je dit gemakkelijk vooraf plannen Weet waar je moet zijn, weet wat je onderwerpen zijn en weet wanneer het gouden licht er is. Dit kun je vooraf al bepalen door handige apps als Photopills of The Photographers Ephemeris. Maar ook online kun je dit vinden.

  • Gebruik open diafragma’s. Misschien ben je het niet zo gewend, maar deze momenten zijn mooie kansen om er meet e leren werken. Je zult verbaasd zijn over de prachtige bokeh effecten in je foto’s.
  • Blijven. Het licht in het Gouden Uur verandert enorm snel. Het landschap wat je in het eerst kwartier schoot, ziet er een poos later al weer heel anders uit. Maak daarom gebruik van de hele periode van het Gouden Uur (wat overigens qua lengte kan wisselen gedurende het seizoen). De variatie van het licht in je foto’s is het waard om meerdere beelden te maken.
  • Pas de Witbalans aan. Normaal gesproken maak je het best gebruik van de automatische Witbalans (AWB). In het Gouden Uur is dat echter niet de beste keuze. Je loopt dan het risico dat de AWB de warmte van het zonlicht automatisch corrigeert en zo alle sfeer uit de foto haalt. Kies dan beter voor de Witbalans Bewolkt, die haalt dat extra stukje warmte weer terug in de foto.

Conclusie

Fotograferen in het Gouden Uur is niet altijd even gemakkelijk. In de avond lukt dat allemaal nog wel, maar wil je het zuivere ochtendlicht dan zul je vroeg je bed uit moeten. Maar: de beloning is is groot, want het licht wat je dan ziet is echt magisch! Het geheim van fotograferen in het Gouden Uur
Reacties
Categorieën