Enkele eenvoudige belichtingsmethodes voor sneeuw
Wanneer het gaat over belichting en welk onderwerp daarbij het meest gevraagd is, dan kan ik wel stellen dat het sneeuw is. Wanneer je niet helemaal weet hoe je iets moet belichten en je maakt foto’s van onderwerpen met sneeuw, zonder enige vorm van compensatie, dan zullen de foto’s donker uitvallen. De reden hiervan is dat alle lichtmeters zijn ingesteld om de middentonen (zoals groen gras, blauwe jeans, rode bloemen, huidskleur) goed uit te lezen. En dit soort onderwerpen zullen dan ook constant goed belicht worden. Echter, wanneer het onderwerp voornamelijk wit is, zoals sneeuw, dan zal de lichtmeter dit willen belichten tot gemiddeld grijs. En dus de foto’s constant onderbelichten, waardoor de sneeuw grijs uitvalt. En dat is natuurlijk niet wat je wilt.

Vaak wordt als algemene regel gehanteerd dat je deze onderbelichting moet compenseren door de foto een bepaalde hoeveelheid te overbelichten. En dat varieert meestal tussen de 1 en 2 stops overbelichting. Toch gaat die regel niet altijd op. Het is geen gouden formule voor alle sneeuwomstandigheden. Zo kun je te maken hebben met sneeuw in diffuus licht, bij zonsopkomst en zonsondergang, bij hard middagzonlicht, of wanneer niet de gehele compositie bedekt is met sneeuw… En dan gaat één regel niet altijd op. Het werkt niet in alle omstandigheden.

Er zijn enkele manieren waarmee je bijna alle sneeuwsituaties correct en consequent goed kunt belichten.
- Gebruik een losse lichtmeter. Heb je een meting gedaan, dan zet je de camera op Manual en stel het diafragma en sluitertijd in zoals de lichtmeter het aangeeft. Dit is de meest exacte maar ook omslachtige methode. Zelf heb ik geen losse lichtmeter, maar ik zou er ook niet zo gauw voor kiezen, denk ik.
- Gebruik de ingebouwde lichtmeter van de camera. Stel de lichtmeting in op spotmeting en meet het licht op een deel van de compositie dat een middentoning qua kleur heeft. Zet deze meting vast met behulp van de AE-L knop op de camera, maak de compositie en druk af. Na de eerste foto zal de camera de lichtmeting weer loslaten en kun je een andere scene meten.
- Maak de foto en beoordeel deze op het LCD-scherm achterop de camera. Is het te licht of te donker uitgevallen, gebruik dan de belichtingscompensatieknop om meer of minder licht toe te laten. Dan kan meestal in stapjes van 1/2 of 1/3 stop, afhankelijk van je instellingen. Leer hier mee om te gaan, het is een belangrijke functie op je camera!

Een goede lichtmeting is dus erg belangrijk wanneer het om sneeuwfoto’s gaat. Veelal worden bij sneeuw landschapsfoto’s of overzichtsfoto’s gemaakt. Maar is natuurlijk veel meer mogelijk, zoals bijvoorbeeld macrofotografie. Maar vergeet ook vooral niet om te genieten van dit prachtige fenomeen, de natuur, de stilte en de rust die er van uitgaat!

Geef je mening, dat waardeer ik enorm!