Hoe maak je druppelfoto’s?

Naar aanleiding van een artikel op deze site werd ik weer enthousiast over het maken van druppelfoto’s. Ik heb Peter beloofd een gastblogpost te schrijven en daarin te proberen uit te leggen hoe ik mijn druppelfoto’s maak.

Overzichtsfoto van de opstelling voor druppelfotografie

Mijn camera is een Olympus E3 en de druppelfoto’s maak ik met de Zuiko 50mm. Natuurlijk staat de camera op een statief! Die zet ik voor de kraan in de keuken en laat dan de kraan hééééél langzaam druppelen. Ik heb gemerkt dat hoe langzamer de kraan druppelt hoe ‘mooier’ de druppels vallen!

Vorig jaar maakte ik de druppels met de flitser van de camera, later met een kleine opzetflitser. Inmiddels heb ik een grotere opzetflitser die ik op het aanrecht zet en kan laten afgaan met de (draadloze) infrarood trigger.

Dan ga ik handmatig scherpstellen, dat is natuurlijk best moeilijk bij vallende druppels. Handig is dan ook om hiervoor bijvoorbeeld een breinaald of een ander puntig voorwerp (moet te vinden zijn in de keuken) daar te houden waar de druppels vallen. Dan kan je daarop scherp stellen!!

Met sluitertijd en diafragma speel ik een beetje; in ieder geval zet ik de sluitertijd zo snel mogelijk, voor zover de flitser het toelaat. Bij mijn voorbeeldfoto’s (die ik vorige week heb gemaakt) staan exif gegevens erbij.

Dan is daar dan eindelijk het moment dat je foto’s kan gaan maken. Dit is een kwestie van aanvoelen wanneer je op de ontspanknop moet drukken. Ik probeer een beetje mee te gaan in de maat van druppels en maak zo rustig 50 of meer foto’s achter elkaar. Natuurlijk kijk ik wel af en toe op het schermpje of de druppels scherp zijn.

O ja, al die verschillende kleuren van mijn druppels ontstaan omdat ik de druppels laat neerkomen in …..ronde tupperwarebakjes, die hebben een witte rand, wat mooi weerspiegelt in de druppel. Die bakken heb ik in verschillende kleuren. Je kan ook gekleurd papier tegen de muur achter de druppels neerzetten, hierdoor kan je eindeloos combineren in gekleurde druppels. Ik heb wat vellen gekleurd papier gelamineerd, zodat nat worden geen probleem is.

Als dit dan allemaal lukt en de druppels zijn mooi scherp, dan is het ook nog een uitdaging om achter de druppels bijvoorbeeld een bloem neer te leggen, zodat die bloem in de druppel spiegelt. Of een leuk plaatje, zoals ik een valentijnskaart maakte, enz. enz.

Tenslotte nog een foto van de opstelling in mijn keuken. Deze foto is met de iphone gemaakt dus niet van superkwaliteit, maar geeft misschien wel een indruk.

Deze gastblogpost is geschreven door Judith Borremans. Judith is een gepassioneerd fotografe, die vooral fotografeert in de natuur, bij sportwedstrijden en op school; ook fotoshoots zitten in het assortiment. Meer over Judith is te vinden op FotoJudith.nl/blog/.

Resultaat uitleg druppelfotografie
Resultaat uitleg druppelfotografie
Resultaat uitleg druppelfotografie
Resultaat uitleg druppelfotografie
Resultaat uitleg druppelfotografie
Resultaat uitleg druppelfotografie

Deel deze post!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+

Reacties

 1. Gaaf!!! Maarre…hoe laat ik nu die flitser afgaan 😉

 2. @Judith: opgelost: met een IR trigger!

 3. Hihi een infrarooF trigger???? Moet ik dan nu toch het dak op?

 4. Hmmm… ik was blijkbaar nog niet helemaal wakker!

 5. Maar samen komen we er wel. Ik vind/vond het erg leuk om op jouw blog gastblogger te zijn!

 6. Schitterende opnamen. Compliment….en zo’n opgeruimde schone keuken kom ik bijna nooit tegen 😉 😉

 7. Heel goede uitleg. Ik heb ook zin gekregen om het eens uit te proberen.

 8. Helemaal super. Bedankt voor de uitleg en ga het zeker eens proberen

  Groetjes Astrid

 9. ben een beginneling, in september 2009 ben ik naar school aan het gaan om de camera beter te leren kennen, en ben op deze site gebotst
  wel heel inspirerend de waterdruppels, heb in het ziekenhuis een infuiszakje gevraagd, en wil dit ook eens gaan onderzoeken. hopenlijk lukt het me
  groetjes Brigitta

 10. @Wim, @Astrid, @Brigitta: ik kan het zeker aanraden om hier eens mee te beginnen. Maar pas op: het is een verslavende vorm van fotografie!

 11. Infuiszakje is inderdaad goed idee, toevallig ben ik laatst op hetzelfde idee gekomen en dat werkt erg goed. Op mijn blog heb ik daarom nog wat aanvulling op deze uitleg gezet: http://fotojudith.nl/blog/2009/12/21/hoe-maak-ik-druppelfotos-deel-ii/`
  Succes iedereen enne…..we zijn natuurlijk wel heel benieuwd naar resultaten!

 12. prachtige opnames.

 13. Ik kom via via hier terecht, wil ook graag proberen druppelfoto’s te maken. Goeie uitleg hoor, en ik ga het zeker deze week nog proberen!

 14. Hi Peter, ik ga de druppelfoto’s uitproberen.

 15. @Bianca & Caro: veel plezier met het uitproberen! Laat hier ook even de resultaten zien!

 16. leuk stuken mooie foto’s
  hoop over een paarmaanden een stopshot te kunnen bestellen, dan krijg je helemaal geve foto’s

  http://bit.ly/bGwlJo

  gr,

  Mark

 17. @Mark: dat is lekker spul zeg! Kun je heel specialistisch druppelfoto’s maken… Laat je het even weten als je de stopshot hebt gekocht? Ik ben wel heel benieuwd naar je resultaten hoor.

 18. moet nog ff sparen maarlaat het wel weten.

  gr,

  Mark

 19. Ik heb gisteren ook (met veel geduld) wat geprobeerd. Ik heb géén ir-trigger dus heb ik de zelfontspanner gebruikt. Scherp gesteld op een broodmes 😉
  Twee foto’s staan op mijn DeviantArt site: http://limoncello.deviantart.com/

 20. Erg leuk deze druppel foto’s ook schitterend gemaakt.
  Maar is er ook een andere en veel goedkopere camera waar mee je ze kunt maken dan de olympus e3? volgens de reviews op http://www.testfreaks.nl krijgt deze camera maar een 7.3
  En ik zoek een goedkopere camera maar wel een waar je ook druppel foto’s mee kunt maken.

  Groetjes Cyrill

 21. Bedankt voor de snelle reactie, Duidelijk dus ik zal moeten uitkijken naar een spiegelreflexcamera. Nog een tip welke ik beslist niet moet kopen.

  Bedankt Cyrill

  • Ik ga gevoelsmatig voor een Nikon of Canon, maar een Olympus, Sony of Pentax kan natuurlijk ook. Belangrijk is voor mij dat je van tevoren de camera een keer in de hand kunt houden. Daarna speelt budget ook een rol. En kijk ook eens naar wat de lenzen voor de betreffende merken kosten, dat wordt namelijk je volgende kostenpost… 😉

 22. @Cyrill. Ik ga me er nu toch even mee bemoeien 😉 Ik heb een Olympus E3, maar ben begonnen met een E500. Niet de duurste camera en voor sommigen ook niet de beste, maar mij bevalt tie wel heel erg goed. Maar dat is natuurlijk wel persoonlijk. Veel succes met je zoektocht naar een camera.

  • Dank voor je advies Judith. Ervaringen van anderen zijn altijd waardevol. Hoewel ik zelf niet zo’n Olympus type ben, kan ik me wel voorstellen dat dit een perfecte camera is voor een bepaalde groep mensen.

   Belangrijkste deel van je advies vind ik nog wel dat je niet zozeer een dure spiegelreflexcamera nodig hebt, maar dat het ook uitstekend kan met een instapmodel.

 23. Hans van der Weide zegt:

  Voorkeur voor een merk kun je altijd hebben, maar volgens mij vergeten jullie een belangrijke factor: het glaswerk!
  Blijf enthousiast over fotografie, wetend dat Judith, Peter (en ook Hetty) dat zijn.
  De merkenstrategie laten we wel over aan “big men” die er (bijna)alleen maar de aandeelhouders mee tevreden moeten houden.
  Wat boffen wij dat wij er alleen maar van hoeven te genieten!
  @Judith, heb sinds zaterdag ook de Olympus 50mm op de E30 ,(naast de 12-60 en de 50-200) wat een (sinterklaas-)feest!
  Blijf ze shooten!
  Groet van Apple- en Olyfan (ooit Oly Trip met ca. 6000 dia’s waarvan de helft gescand)
  Hans
  ps. @Judith, heb je nog wat tips voor me in de studio?

  • Daar heb je een punt Hans. Glas is altijd belangrijker dan de body en het merk. Ik heb zelf fijne ervaringen met de Sigma 105mm f/2.8 macrolens voor dit soort werk, maar heb ook fraaie resultaten gezien met een gewone kitlens!

 24. Ik las: “een zo snel als mogelijke sluitertijd”.
  Met flitsen is dat niet zo nodig, de zeer korte tijd die de flits belicht, “bevriest” de opname. Met bv 1/50 krijg je (mits op statief) scherpe foto’s. Door een wat langzamere sluitertijd te gebruiken, kan/moet je eventueel het diafragma knijpen, wat meer scherptediepte geeft.
  Probeer ook eens een theezakje (of iets anders) in het water te gooien/laten vallen. Wel op tijd afdrukken natuurlijk en niet zeuren wanneer je wat meer nattigheid hebt dan alleen met druppelen. Kijk uit dat je camera niet te dichtbij staat of scherm hem af. Ook hiermee leuke effecten.
  Speel ook eens met de witbalans instelling.
  Kleurenfilters op de flitser geeft ook een aardig effect en (wanneer je ze hebt) twee flitsers gebruiken, links en rechts een. De een wat meer licht dan de andere.
  Inderdaad, je lenzen zijn belangrijk en die koop je over het algemeen voor “het leven”. Zonde van het geld wanneer je niet meteen een goede lens koopt.
  Erik

 25. Hans van der Weide zegt:

  Voor diegenen die nog meer druppelfoto,s willen zien: http://www.johannesfoto.nl
  en laat gerust een commentaar achter bij de foto!!
  En dit (bijna) allemaal dank zij de tips van Judith! Thanks Judith!!
  En gewoon van alles proberen natuurlijk.
  Veel plezier ermee!
  ps. Als je boven de foto op de i klikt krijg je de exif gegevens te zien zoals sluitertijd etc.

 26. Handige tips! Gisteren heb ik zelf ook eens druppelfotografie geprobeerd, zie hier het resultaat: http://www.flickr.com/photos/paauwer/sets/72157625877759383/

 27. Josselien zegt:

  prachtige foto’s! Mijn complimenten,
  Zie je site af en toe voorbij komen, en vaak handige tips en mooie foto’s.
  Ik zou graag een foto van een vallend glas willen maken.
  Toevallig enig idee hoe ik dit het best zou kunnen aanpakken?

  • Dankjewel Josselien! Het doel van Moor Fotografie is: ‘mensen leren fotograferen’; het is dan ook altijd fijn om te horen en te lezen dat anderen verder kunnen met mijn tips.

   Een foto van vallend glas… Tip 1: zorg voor voldoende glazen! Het werkt natuurlijk een beetje hetzelfde als bij druppels. De opstelling van de camera bijvoorbeeld is gewoon hetzelfde. Een afstandsbediening is erg handig. Er zijn ook wel apparaten verkrijgbaar die de camera kunnen bedienen zodra een druppel/voorwerp door een infraroodstraal gaat, maar dan praat je over een investering van enkele honderden euro’s.

   Laat eens weten hoe het vordert met je vallend glas project, want het lijkt me wel interessant!

 28. Richard de Nooij zegt:

  Helemaal klasse, werkt inderdaad zeer verslavend.
  Ben nu alles in het water aan het gooien, en me vrouw maar zeuren dat ik er zo’n bende van maak hahahaaaa.
  Alleen dat scherpstellen valt nog niet mee hoor.

 29. mooi zeg! die hartjes is dat die gene met valentijns kaart?

 30. het is gelukt..afstandbediening, externe flitser, en een doodgewone d3000…Eer ik het goede bakje en de goede hoogte had mijn hemel…volgend onderdeel: de terugkaatsende druppel. Overigens, heel je toestel op automatisch maar je lensvergeten van de auto zetten te heeft ook weinig nut :D…de breinaald tip is ideaal!

 31. tis niet zo heel moelijk hoor.
  ik heb het toen zo gedaan

  zwarte handoek in de wasbak neerleggen
  blauwe beker gepakt had niks anders.flits aan van foto camera
  en dan zet ik hem op stand m en dan pak ik 1/60 en dan schiet ik een stuk of 150 fotos achter elkaar , zitten zeker 15 a 20 fotos tussen die goed zijn
  ik heb ook maar een 18/55 objectief helaas geen macro lens dus soms ging ik iets de dichtbij naja dan moet je om de 10 schoten steeds even je objectief schoonmaken ivm water spetters

 32. http://lautje-lau.blogspot.com/

  hier mijn website kun je mijn druppelfotos bekijken

 33. Hey!

  Kan het ook zonder de infrarood apparaat voor flitser? Of helemaal zonder flitser?

 34. Goed ruim 2 jaar later dan gepland.
  Maar de bestelling is (eindelijk) onderweg.

  http://bit.ly/bGwlJo

 35. mijn foto’s van waterdruppels, ga binnenkort nog maar weer een keer proberen

  http://www.devriesfotografie.nl/waterdruppels/

Geef je mening, dat waardeer ik enorm!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.