Vaak kan een kleine verandering een groot effect hebben op het eindresultaat. Dit geldt zeker voor fotografie en daarom wil ik met jullie een zevental technieken delen die een heel groot aandeel hebben in een fraai eindresultaat.
Inhoud van dit artikel:
#1 – Maak de foto op ooghoogte van je onderwerp of model
Het is zó eenvoudig en gemakkelijk om een foto te maken vanuit staand perspectief. Maar wanneer je bijvoorbeeld dieren of kinderen fotografeert en je zakt door de knieën tot hun ooghoogte, dan zal je de foto die je maakt veel interessanter zijn om naar te kijken.
Denk er ook aan dat je onderwerp echt niet altijd in de camera hoeft te kijken. Net zo min als ze altijd maar moeten lachen op de foto. Eenvoudigweg zakken tot hun leefhoogte creëert een foto die uitstraalt dat er een verbinding is met het onderwerp.
#2 – Vermijdt een drukke achtergrond
Dit is natuurlijke een simpele, maar wel een heel effectieve fotografietip! Door een egale achtergrond te gebruiken, benadruk je het onderwerp waardoor dit een beter resultaat oplevert. Een drukke achtergrond met afleidende elementen zal het oog laten dwalen door de foto, waardoor het hele plaatje rommelig en onoverzichtelijk wordt. Probeer het oog te laten rusten op het hoofdonderwerp.


#3 – Gebruik ook buiten een flitser
Op een zonnige dag zorgt de zon er meestal voor dat er harde schaduwen ontstaan. Hierdoor lopen de schaduwpartijen al snel dicht (worden volledig zwart) of worden de lichtere delen overbelicht.
Eén van de beste manieren om dit te voorkomen is het gebruik van de flitser. Er van uitgaande dat het onderwerp zich binnen het flitsbereik bevindt, zal de flitser als invullicht gebruikt kunnen worden. Hierdoor worden de schaduwen wat opgelicht en zal het totaalbeeld meer in balans zijn.
#4 – Ga dicht op het onderwerp
Door dicht op je onderwerp te kruipen of door de zoomfunctie te gebruiken kun je beeldvullend fotograferen. Dit geeft vaak een beeld met een krachtige impact. En, daarbij heb je ook nog eens het voordeel dat de achtergrond met eventuele storende elementen zo goed als volledig wegvalt. Ook geeft het een ander perspectief dan we meestal gewend zijn.
Wil je het onderwerp echt uit de achtergrond laten springen, zoom dan zover mogelijk in met een groot diafragma (laag f-getal). Dit geeft je een rustige, onscherpe achtergrond.
Hou er ook rekening mee dat je (bij een non-DSLR) de macrostand inschakelt. Die wordt vaak aangeduid met een bloemsymbool. Je hebt namelijk te maken met de minimale scherpstelafstand. Dit verschilt per lens en camera.

#5 – Scherpstellen voor je afdrukt
Meestal wordt het middelste focuspunt (scherpstelpunt) gebruikt. Daardoor wordt ook scherpgesteld op het midden. Maar dat is lang niet altijd wat je wilt. Je onderwerp pal in het midden is vaak saai. Lees maar eens over de derdenregel. Je kunt natuurlijk het focuspunt verleggen naar de zijkant of wat anders, maar dat zijn weer een paar handelingen die je moet doen en vervolgens weer terug moet zetten. Het kan ook anders.
- Richt de camera op je onderwerp die daardoor in het midden komt te staan.
- Druk de ontspanknop half in en wacht tot de camera de juiste focus heeft.
- Terwijl je de ontspanknop half ingedrukt houdt, bepaal je opnieuw de compositie.
- Druk nu de ontspanknop volledig in.
#6 – Breng je onderwerp in het bereik van de flitser
Vergeet niet dat het bereik van de gemiddelde (interne) flitser slechts een meter of drie is. Wil je een foto maken van een onderwerp dat verder weg is, dan heeft de flitser geen of weinig effect op de foto.
In het slechtste geval is de foto verpest omdat de flitser wel de voorgrond zal belichten. En met de camera op de automatische stand is het al helemaal erg, want die zal er op gericht zijn om de voorgrond te belichten, waardoor je onderwerp vanzelf heel donker zal worden.
Een betere oplossing is natuurlijk het gebruik van een opzetflitser mits je die voorhanden hebt.
#7 – Plaats het onderwerp uit het midden
Door het onderwerp in het midden te plaatsen krijg je meestal saaie plaatjes. Om dat te veranderen moet je de derdenregel in gedachten houden. Plaats zelf de denkbeeldige horizontale en verticale lijnen in de beeldzoeker. Bepaal je compositie dan zo dat het onderwerp op een kruising van deze lijnen komt. Om goed te kunnen scherpstellen moet je vaak focussen en opnieuw een compositie maken, zoals ik hiervoor heb uitgelegd.

Geef je mening, dat waardeer ik enorm!