De onderwerpen bij landschapsfotografie zijn enorm divers en kunnen vaak op diverse manieren worden geïnterpreteerd. In plaats van het direct maar over de meest gangbare onderwerpen te hebben, wil ik het nu eens met je hebben over het grotere geheel. Welke elementen maken een foto tot een succesvolle landschapsfoto? Dit geeft je een houvast, in welke omgeving je je ook bevind, om je foto tot een geweldige landschapsfoto te maken.
Lijnen en Lagen
Twee bekende basisconcepten in elke tak van fotografie zijn wel lijnen en lagen. En landschapsfotografie is daarop geen uitzondering. Sterke lijnen leiden het oog van de kijker door de foto en lagen creëren iets wat je aandacht pakt en die vasthouden tot je de hele compositie opgenomen hebt. De inhoud van een foto kan zowel eenvoudig als druk zijn, en toch voorzien van lijnen en lagen.

Minimalisme
Enkele van de krachtigste landschapsfoto’s zijn die foto’s die juist heel weinig laten zien. Het gebruik van negatieve ruimte als onderwerp is erg krachtig. De truc is echter om een die ruimte ook te vinden. Mistige ochtenden en besneeuwde landschappen zijn heel erg geschikt voor deze benadering, omdat ze een prachtige ‘witte’ ondergrond opleveren. Het is dan aan jou om te bepalen waar je het punt van aandacht in zo’n foto plaatst.

Kleuren
Kleuren laten zien doet het altijd goed bij landschapsfoto’s. Het geeft een solide basis om interesse in je foto te creëren. En hoewel het natuurlijk niet het enige is waar je naar moet streven, toch is een sterke kleur –tegengesteld of monochroom- een krachtig middel om een interessante foto neer te zetten. Kleuren kunnen in elke situatie gevonden worden. Kijk eens naar de kleur van de lucht (let daar maar eens op tijdens het gouden of blauwe uurtje) dan heb je meteen al een kleurrijk punt van aandacht die je landschapsfoto tot een topfoto kan maken.

Context
Het is veel moeilijker om een landschapsfoto in een bepaalde context te plaatsen dan het is om eenvoudigweg de schoonheid die je die vast te leggen. Het vergt wat van je creatieve denkvermogen en het gebruik van een uniek perspectief, omdat je nu eenmaal bezig bent met onderwerpen die je niet (of nauwelijks) kunt beïnvloeden. Ben je echter in staat om met je camera een verhaal te vertellen dan is het resultaat ongeëvenaard.

Punt van Aandacht
De krachtigste landschapsfoto’s zijn die foto’s met een (of meer) duidelijk en sterk punt van aandacht. Een aandachtspunt in de voorgrond is een uitstekend middel om een landschapsfoto compleet te maken. Neem nu eens bijvoorbeeld een prachtige zonsondergang, of een aantal mooi bergen. Kijk dan eens om je heen en probeer iets te vinden wat iets kan toevoegen aan je totale compositie. Deze simpele methode kan een gemiddelde vakantiekiek opwaarderen naar een krachtige landschapscompositie.

De belangrijkste tip die ik je kan geven wanneer je op zoek bent naar onderwerpen voor landschapsfotografie is om je allereerst eens te concentreren op je eigen omgeving. Of in ieder geval binnen een redelijke afstand. Veel landschapsfotografen zijn succesvol in hun eigen omgeving, zonder dat er direct bergen, oceanen, regenwoud of andere fraaie elementen in hun buurt aanwezig zijn.
De beste landschapsfoto’s komen vaak van waar je het meest bekend mee bent. Je moet alleen met de nodige creativiteit door de beeldzoeker kijken. Zelfs een park in je eigen buurt kan al een heleboel kansen bieden. Wellicht zul je iets ijverig moeten zijn met bijsnijden. Heb je eenmaal geleerd hoe je een landschapscompositie moet maken, dan ben je in staat om de mooiste landschapsfoto’s in elke willekeurige omgeving te maken…. Daarom is het zo belangrijk om deze technieken te leren voordat je die once-in-a-lifetime wereldreis gaat maken!
Gebruik de punten die ik je hierboven heb gegeven om je eigen unieke landschapsfoto’s te maken in je eigen omgeving. Je zult versteld staan van van de foto’s die je maakt maar nooit voor mogelijk hebt gehouden.
Geef je mening, dat waardeer ik enorm!