Lightroom Classic CC Update 7.3

Lightroom Classic CC Update 7.3

Heb je Lightroom Classic CC, dan is het je vast niet ontgaan dat er alweer een nieuwe update klaar staat. Versie 7.3 om precies te zijn. Let op, deze update geldt alleen voor gebruikers van de abonnementsversie, dus de Classic CC uitvoering. Dit in tegenstelling tot de gebruikers van de standalone versie.

Updaten doe je door in Lightroom te kiezen in de menubalk voor Help >> Updates, waarna de Creative Cloud app zich opent. Daar kies je dan voor de optie ‘Bijwerken’ achter Lightroom Classic CC. Let op dat je wel de juiste selecteert!

Bij het uitvoeren van een update is het altijd een goed moment om nog even een backup te doen. Laat je niet verleiden om ze snel mogelijk op de knop Bijwerken te klikken. Better safe than sorry!

Nieuwe Profielen

Veel Lightroomgebruikers zijn zich er helemaal niet van bewust dat je bij elke RAW foto een profiel kunt kiezen. Dat zit ook een beetje ver weggestopt, helemaal rechts onderaan bij Kalibratie. Normaal gesproken stond deze ingesteld op Adobe Standaard. Er waren enkele uitbreidingen die er voor moesten zorgen dat het RAW beeld een beetje overkwam met de JPEG die je op het LCD op je camera zag. Erg overtuigend was dat niet en daarom ook niet erg bekend.

Lightroom Classic CC update 7.3

Daar is nu verandering in gekomen. Adobe heeft voorzien in enkele tientallen nieuwe profielen voor RAW foto’s met steeds verschillende kleur- toonbehandelingen. Daarnaast zijn er ook nog een fors aantal kleur- en ZW-profielen voor elk type beeld waarmee een creatieve look aan het beeld gegeven kan worden. En daarmee vormen deze nieuwe profielen een uitstekende basis voor de verdere fotobewerking.
In principe lijken deze profielen erg op de al bekende voorinstellingen/presets. Maar in tegenstelling tot deze voorinstellingen laten de profielen alle schuifjes en sliders ongemoeid, waarmee des te duidelijk is dat ze een beginpunt vormen voor je workflow.

Om daar aan tegemoet te komen heeft Adobe deze optie verplaatst van onder naar helemaal bovenaan in de bewerkingspanelen, want de profielselectie staat nu aan de bovenkant van het Standaardpaneel:

Lightroom Classic CC update 7.3

Nevel Verwijderen verplaatst

Nevel Verwijderen, die gebruikt wordt om (atmosferische) mistachtige nevel te verminderen, is verplaatst van het paneel Effecten naar Standaard. Wellicht even wennen, maar uiteindelijk denk ik dat dit een logischer plaats is in de workflow.

Lightroom Classic CC update 7.3

Voorinstellingen uitgebreid en aangepast

Het Voorinstellingenpaneel in de Ontwikkelmodule heeft nu meer voorinstellingen en deze categorieën:

Lightroom Classic CC update 7.3

Eerder was het zo dat het Plusteken in de rechterhoek toegang gaf tot het maken van een nieuwe voorinstelling. Nu krijg je de keuze uit Maken of Importeren.

Wat ik wel een nuttige toevoeging vind: je kunt nu voorinstellingen markeren als Favoriet! Rechtsklik op een voorinstelling, Toevoegen aan Favorieten en de betreffende voorinstelling verschijnt voortaan in de sectie Favorieten aan de bovenkant van het Voorinstellingenpaneel.

Alle niet-standaard voorinstellingen worden omgezet van een .lrtemplate bestand naar een .xmp bestand. Dit heeft iets te maken met de gebruikte programmeertaal. Verder niet belangrijk, maar wanneer je Lightroom 7.3 voor de eerste keer opstart verschijnt er een melding hierover. Deze .xmp bestanden worden centraal opgeslagen en zijn toegankelijk voor zowel Lightroom als Camera Raw. Bewaar je de voorinstellingen tesamen met de Lightroom Catalogus, dan worden ze daar opgeslagen.

Lightroom Classic CC update 7.3

En nog meer

Nog enkele zaken zoals de Kleurtintcurve die wat groter en helderder geworden is, een verbetering in het algoritme van de gezichtsherkenning, hier en daar wat prestatieverbeteringen en uiteraard de nodige updates en toevoegingen van camera’s en lenzen.

Deel deze post!Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Over Peter van Veen

Peter van Veen is de drijvende kracht achter Moor Fotografie met als missie "Mensen Leren Fotograferen". Hij woont in Werkendam met als achtertuin nationaal park De Biesbosch. Volg hem op Instagram, Twitter, Google+ of Facebook

Reacties

  1. Bedankt voor je tips Peter, ik had nog niet gezien dat er updates waren 🙂 meteen maar even gecheckt en gedownload.

  2. Vervoort fran zegt:

    Dank je wel voor deze informatie

  3. Dankjewel Peter voor je duidelijke uitleg!

  4. Zoals gewoonlijk duidelijke uitleg Peter, zelfs ik snap het maar moet het nog wel toepassen.

  5. Thnx had al veel zelf gezien maar dat van die favorieten niet dus hartelijk dank 😁

  6. Hoi Peter. Dank je wel voor deze uitleg. Nu heb ik begrepen dat de profielen niet helemaal werken vanuit de 0-stand. Als in een profiel bv. 30 % is gebruikt dan heb je nog maar 70 % over. En het schuifje staat dan wel op 0. Dus als in een profiel bv. 100% is gebruikt dan werkt het schuifje maar naar 1 kant. Ik hoop dat ik dit zo goed uitgelegd heb.

  7. Ook deze week was er weer een up date nog niet er achter wat er nu veranderd is.

Geef je mening, dat waardeer ik enorm!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.