NIK Collection gratis voor iedereen!
In mijn mailbox en Facebook tijdlijn sloeg het nieuws in als een bom kun je wel stellen: Google maakte bekend dat de NIK Collection vanaf 1-1-2016 gratis beschikbaar gesteld wordt. En iedereen die de NIK Collection dit jaar had aangeschaft krijgt zijn geld terug. Bij veel mensen is dat ook al gebeurd, las ik her en der.
Professioneel bewerkingspakket
Dat is natuurlijk heel goed nieuws. Een professioneel pakket (waar enkele jaren geleden nog meer dan € 500 voor betaald moest worden) is nu gewoon voor iedereen vrij verkrijgbaar en te gebruiken. Maar dan. Ik zag al heel wat berichten langs- en binnenkomen.
Ik heb de NIK Collection gedownload, maar ik kan niet vinden hoe ik er mee kan werken… 🙁
De opties op een rijtje
Ik probeer wat opties voor je op een rij te zetten. De meest voor de hand liggende manier is de NIK Collection te installeren als plugin in Lightroom en/of Photoshop. Heb je beiden, dan kan het in beiden. Wel zo handig. Maar wat als je geen Lightroom en geen Photoshop hebt? Geen nood, ook dan kun je de programma’s gebruiken. Wel met een extra beperking, want je kunt alleen JPEG bestanden gebruiken.
De laatste versie van de gratis NIK Collection kun je hier downloaden: https://google.com/NIKCollection. Gebruik de blauwe button rechtsbovenaan. Uiteraard: ‘all on you own risk’
NIK Collection (Windows) gratis downloaden
NIK Collection (Mac) gratis downloaden
Werken deze links niet, bekijk dan deze video: https://www.youtube.com/watch?v=fQzC1V8mtZw waarin de donwloadlink vermeld wordt en ook de installatie in Photoshop 2021 te zien is.
Het bestand (een kleine 500 MB) kun je openen, waarna de installatie vanzelf gaat lopen. Er wordt gevraagd naar de taal van voorkeur (en ja, Nederlands is een optie!) en vervolgens kun je aangeven in welke programma’s de NIK plugin geïnstalleerd moeten worden. Photoshop en Lightroom zijn daarin de voor de hand liggende keuzes. Dat is alles! Maar… Waar vind je dan de plugins terug?
NIK Collection in Lightroom
De verwerking van een bestand is in Lightroom zo geregeld dat er eerst een kopie wordt gemaakt, die vervolgens door de plugin bewerkt wordt. Je houdt dus altijd het originele bestand en daarnaast het bewerkte (TIFF) bestand. Uiteindelijk heb je dan 2 fysieke bestanden.
In Lightroom zitten de plugins wat verspreid genesteld. De meeste plugins zijn te bereiken via Foto, Bewerken in, en dan de NIK plugin naar keuze.

Eén plugin speelt echter verstoppertje. Veel mensen kunnen de NIK HDR Efex Pro plugin niet vinden in Lightroom. Die is namelijk via een andere weg te vinden: Bestand, Exporteren. In het volgende dialoogvenster zie je de keuzemogelijkheid HDR Efex Pro staan.

NIK Collection in Photoshop
De verwerking van een bestand in Photoshop is net weer even anders. Uiteraard kun je de NIK plugins of filters, zoals ze in Photoshop heten weer opeen andere manier aanroepen. Via het menu Filters, NIK Collection, en dan het NIK filter naar keuze kun je een NIK filter toepassen. Daar kun je alle NIK filters terugvinden, in tegenstelling tot Lightroom. Je kunt meerdere keren een NIK filter doen in één bestand. Elk filter wordt dan een aparte laag. Hiermee ben je een stuk flexibeler in het werken dan via Lightroom. Want je kunt elke laag nog eens apart voorzien van maskers of een afwijkende laagdekking. In één Photoshop-bestand kunnen meerdere NIK filters verwerkt worden. En dat kan best handig zijn.

NIK Collection als Standalone
Natuurlijk zijn er ook nog mensen die géén Lightroom en géén Photoshop gebruiken. Ik heb echt heel vaak de vraag gekregen of de NIK plugins ook als standalone programma te gebruiken zijn. Nou, dan heb ik nu goed nieuws. Want ja, dat is mogelijk!
Je moet wel even zoeken in de Verkenner naar het juiste bestand. Op mijn computer (Windows 10 machine) is het als volgt: ga naar de C-schijf, Program Files, Google, NIK Collection en kies dan een map van de plugin die je wilt gebruiken. Bijvoorbeeld Silver Efex Pro. Daarin staan enkele bestanden waaronder Silver Efex Pro 2.exe. Daarop dubbelklikken zodat het programma gestart wordt.

In het programma moet je zelf de gewenste beelden inladen. Dat kan heel gemakkelijk door te kiezen voor Bestand, Afbeeldingen openen en dan het dialoogvenster volgen. Let op: je kunt alleen JPEG’s inladen. Verder werkt het programma zoals bij Lightroom en Photoshop. Na de bewerking moet je het eindresultaat opslaan.

maakte batch bestandjes waarmee de stand-alone’s gestart worden. Werken met een kopie die postfix aan bestandsnaam krijgt om bij opslaan naar het originel pad de bewerkte foto naast het origineel te krijgen. Geen enkel risico van overschrijven origineel zo!
Gestart wordt batch door slepen JPG op icon van snelkoppling naar batch op Bureaublad
Alleen HDR efex moet vanuit het daar wel aanwezige bestandsmenu voorzien worden van meer dan 1 te openen bestand (met verschillende belichting). Groet Hans
Hans, om eerlijk te zijn kan ik geen chocola maken van wat je hier nu mee bedoelt…
Beste Peter, misschien was het niet opgevallen, maar bij installatie van Google Nik worden naast de plug-ins ook standalone-versies op de PC gezet. Die standalone (EXE) kunnen dus zonder een programma dat ..8bf plug-in compatibel is gestart worden. Daarbij zijn 2 problemen, de file-menu’s ontbreken deels bij die standalone’s en het is veel te gemakkelijk om origineel bestand te overschrijven met de versie die na bewerking uit de plug-in komt. Daarom maakte ik voor enkele bekenden (zonder dure foto-software) batch programma’s die automatisch zorgen voor:
– als een jpg-bestand op batchprogarmaa snelkoppeling gesleept wordt start dit automatisch
– voor Tif -formaat als input/output zijn andere batchprogramma’s nodig
Wanneer meerdere exe achter elkaar gebruikt worden kan herhaald opslaan als jpg beter vermeden worden. Omdat de kwaliteit bij iedere herhaald opslag in JPG minder wordt door opnieuw comprimeren..
– maken van een kopie bestand als input voor de Nik -exe
– toevoegen van letter(s) aan de naam van dit kopiebestand, opdat te zien is welke EXE gebruikt werd
– omdat de naam aangepast is kan voor opslaan gekozen zonder enig risico, opskaan ak is niet nodig. Bewerkte bestand komt bij het origineel te staan met bijvoorbeeld DSCNXXXce na gebruik van ColorEfex.
De ‘drag and drop’ kan niet werken voor HDR-Efex, omdat die meer dan 1 input-bestand wil hebben. Maar HDRefex kent een bestandsmenu.
Waarom geen gebruik gemaakt van e-mail om na te vragen hoe het bedoeld is? Ik kan zo een setje batchbestanden opsturen, een snelkoppeling daarheen is alles wat nodig is.
Om geen gedoe met paden te krijgen staan de batchbestanden in dezelfde map bij de Nik-exe bestanden. Dat maakt batch bestand een stukje eenvoudiger. Ook de ‘werkkopie’ komt daa, maar wordt aan het eind naar de bron-map gezet.
Ik heb hier gereageerd omdat het dan voor iedereen die dit leest duidelijk is. En zelf werk ik niet met NIK als standalone programma, dat beperkt me teveel in functionaliteit.
@hans ik ben geinteresseerd in je batch-bestanden! Werken ze voor alle windows-versies?
Waar vind ik de HDR funktie van NIK in Lightroom op een IMAC?
Die kun je vinden bij Bestand > Exporteren > HDR Efex Pro.
Peter Je bent geweldig
Wat tof om te lezen! Dankjewel Rudolf!
Beste Peter,
wanneer ik NIK als stand alone gebruik zoals jij uitlegt (waarvoor dank trouwens), merk ik dat hij het eindresultaat opslaat in veel minder Mb’s. Waar mijn oorspronkelijke jpeg bijvoorbeel 3,9 Mb is wordt na NIK bewerking het bestand als een 1,4 Mb opgeslagen.
Weet jij of anderen dat ook aan de hand hebben?
Beste groet,
Philip, ik kende het fenomeen niet, omdat ik NIK nooit als zodanig gebruik. Maar ik heb het zojuist even getest met Silver Efex Pro en ook met Color Efex Pro. In beide gevallen werd een JPEG van 5 Mb gereduceerd naar ruim 1 Mb. Dus je hebt niet alleen die ervaring, ik denk dat het bij NIK hoort.
Wanneer je vanuit Lightroom of Photoshop handelt wordt een TIFF bestand aangemaakt en die wordt in NIK bewerkt. Dat is een andere procedure dan een JPEG bewerken.
Ik heb de NIK HDR als applicatie in Photoshop. Ben tevreden over de resultaten. Nik maakt van de afbeelding dan een TIF bestand. Het lukt mij maar niet om dan vanuit Photoshop de functie ‘opslaan als JPG’ te gebruiken. Kan iemand mij verder helpen?
Zojuist even getest met een foto in Photoshop, NIK Analog filter er overheen en dan zie ik zeker de mogelijkheid File -> Save As en dan is er de optie om te kiezen voor JPEG.
Bij mij werkt het dus gewoon.
En in paintshop pro te gebruiken
Dat is ook handig!
Ik heb de NIK Collection via een CD rom op de pc gezet. Zoals in je artikel omschreven kan ik de NIK plug ins vinden in LR maar in PS kom ik er niet in🥴
Enig idee waar dit aankan liggen?
Groet Marga Meijer
In PS verschijnt NIK in het stukje ‘Filters’ in de menubalk. Kun je het daar terugvinden?
Helaas na installeren niet onder Filters terug te vinden in Photoshop. Dus ben een beetje zoekende of ik ze nog ergens moet activeren?
HOI peter
http://google.com/NIKCollection.
deze link werkt niet meer en kan nergens een andere vinden alleen een maand trail versie. Waar kan ik hem gratis downloaden? Ik had ze al wel maar heb mijn iMac geformatteerd.
Deze link werkt inderdaad niet meer, ik zal deze updaten. Dank voor het melden!
Gebruik nu dit: https://pixovert.com/index.php/29-apps/225-nik-collection-downloads-for-versions-2012-2016-and-2018.html
Deze link werkt niet meer op mijn Mac Big Sur kun je die updaten ?
De link in het artikel is aangepast naar: https://nik-collection.en.uptodown.com/windows
Kijk eens of dat werkt.
Nee deze link werkt niet dit wekt alleen voor windows niet voor Mac
Ik heb de linkjes weer bijgewerkt naar een nieuwe download, nu ook voor de Mac
Werk nog steeds niet nochtans staat er MacOs 10.7 of hoger ik heb MacOs 11.6,4 9(Big Sur)
Geen idee hoe verder, ik werk zelf niet met Mac. Misschien is aanschaffen dan de beste optie.
Beste, ik open een foto in lr berwerk die in nik ,na ik die bewerkt heb druk ik opslaan ??? maar ik kan hem niet terug vinden in lr. Kan ik dat instellen ??
`Dat zou vanzelf moeten werken. Kijk je in Lightroom wel bij ‘Alle Foto’s’? Het kan zijn dat je bijvoorbeeld in ‘Laatste Import’ zit en dan kan het zijn dat je de foto daar niet terugziet.