Deze keer een lezersvraag. Eentje die ik ook geregeld op de Praktijkschool te horen krijg.
Ik heb pas een nieuwe spiegelreflexcamera gekocht en probeer die nu onder de knie te krijgen. Ik heb gelezen dat je voor portretfoto’s een groot diafragma moet kiezen, bijvoorbeeld f/2.8 of f/3.5. Mijn camera heeft een standaard 18-55mm kitlens, waar op staat f/3.5-f/5.6. Toch kan ik niet altijd kiezen voor het diafragma f/3.5. Wat doe ik hier fout? Want ik wil zo graag een portretfoto kunnen maken met een onscherpe achtergrond.
In een poging de kosten van lenzen te verminderen worden kitlenzen zonder uitzondering voorzien van een variabel maximaal diafragma. In bovengenoemde situatie (en dit gaat voor praktisch alle kitlenzen zo) heeft de lens op 18mm een maximaal diafragma van f/3.5 en dat loopt af naar een maximum van f/5.6 op 55mm. Dit betekent dat het bereiken van een kleine scherptediepte (om de vage achtergrond te krijgen) op het langste bereik van de zoomlens, die nou net zo geschikt is voor portretfotografie, best lastig is. Maar gelukkig niet onmogelijk. Hier zijn een paar aandachtspunten:
- Zoom de lens in tot het maximale bereik, in dit geval 55mm, omdat dit de fraaiste verhoudingen geeft om een portretfoto te maken. Zet het diafragma op de maximale waarde, wat hier f/5.6 is. Let op: een groot diafragma is een laag getal en omgekeerd!
- Zorg er voor dat je model niet te dicht op de achtergrond staat. Hoe verder die van de achtergrond af staat, hoe onscherper de achtergrond zal worden. Dat is onafhankelijk van het gebruikte diafragma.
Gebruik deze opstelling eens als je het model uit de achtergrond wilt laten springen door gebruik te maken van een kleine scherptediepte, zonder dat je de beschikking hebt over een snelle lens.
Ga je in de toekomst nog een een lens upgrade doen, hou dan in de gaten dat zowel een langere lens (telelens) als een snellere lens (met een groter maximaal diafragma) meer onscherpte in de achtergrond kunnen produceren.
Een goed alternatief is ook een vast brandpuntobjectief te kopen van 50 mm deze zijn niet duur en heel goed van kwaliteit en een mooi lichtsterkte van 1.8 waarmee je de onscherpte geweldig kan weergeven.
Een uitstekend alternatief, Aart. Deze lenzen zijn zeker niet al te duur.
De insteek van dit artikel was echter niet het aanschaffen van een nieuwe lens, vandaar dat ik dit niet heb genoemd.
Maar toch bedankt voor je aanvulling!
Nog een belangrijke tip hierbij; zorg dat je zelf een kleine afstand tot je onderwerp houdt. Hoe dichterbij het onderwerp/scherpstelpunt, hoe kleiner de scherptediepte.
Dank voor je reactie en de tip, Elja! Klopt helemaal wat je zegt.
Hi. Ik ben beginnend en heb een 50mm 1.8 lens. Nu krijg ik als ik het onderwerp dichtbij heb wel een onscherpe achtergrond maar hoe krijg ik hetzelfde voor elkaar als ik verder van mijn onderwerp sta? Bijvoorbeeld om een persoon in zijn geheel op de foto te krijgen? Het lukt me dan alleen met een scherpe achtergrond. Probeer alles manueel maar het lukt me niet.
Welke instellingen (diafragma) gebruik je dan Perry? Als de afstand tussen jou en je onderwerp toeneemt, moet ook de afstand tussen onderwerp en achtergrond groter worden. Lukt dat niet, dan is het op die plek gewoon niet of niet goed mogelijk.