Wanneer de discussie onder de fotografen gaat over het favoriete bewerkingspakket, dan zullen de meesten al gauw Photoshop noemen.
Dit bekende softwarepakket is beschikbaar in een ‘light’ versie, ook wel bekend als Photoshop Elements. En natuurlijke de volledige versie die gewoon Photoshop heet. Het pakket is door de jaren heen de standaard geworden voor alle (professionele) bewerkingspakketten. En helaas is het ook erg stevig geprijsd. Dit weerhoudt veel amateurfotografen ervan om Photoshop aan te schaffen. En daarom wordt er vanzelf ook verder gekeken of er misschien ook nog bewerkingspakketten op de markt zijn die vergelijkbaar zijn qua mogelijkheden, maar wel iets vriendelijker geprijsd.
Interessant genoeg is er zelfs een gratis ‘open source’ bewerkingspakket onder de naam GIMP dat vrijwel dezelfde mogelijkheden heeft als Photoshop. En er ook vergelijkbaar uitziet. Inmiddels zijn er ook al heel veel tutorials beschikbaar, waardoor het een serieus alternatief is geworden voor het duurdere Photoshop.

Een 1 op 1 vergelijking van de beide programma’s laat zien dat ze vergelijkbaar zijn in design en functies, maar ook nog eens in hun algemene layout. Waarschijnlijk is dat een gevolg van het feit dat de GIMP designers van plan waren om hun pakket een goed alternatief te laten zijn voor mensen die al bekend zijn met Photoshop. Het grootste verschil zit hem in de manier waarop de toolbars functioneren. Photoshop start met een simpel enkelvoudig scherm waarin de toolbars opgeroepen en gesloten kunnen worden. GIMP vereist dat de gebruiker voor elke nieuwe toolbar in een nieuw venster werkt.
Een ander punt dat vaak een bron van discussie is bij Photoshop gebruikers, is de mogelijkheid om te werken met RAW bestanden. GIMP accepteert plug-ins waarmee deze functionaliteit geregeld wordt. Dit werkt goed voor de meeste camera’s en camerafabrikanten en de plug-in is gratis op het internet te vinden.
Er is één gebied waar Photoshop gebruikers verknocht zijn aan hun programma en dat zijn de filters en plug-ins. Velen weigeren gewoon om voor een bepaald effect te switchen naar een ander programma vanwege de extra handelingen en het ongemak. En er zijn inmiddels heel veel filters en plug-ins voor Photoshop beschikbaar die allemaal of tijd besparen of een speciaal effect opleveren. En dat allemaal binnen het pakket. Gelukkig is er voor GIMP gebruikers een plug-in waarmee (praktisch) alle bestaande Photoshop plug-ins gebruikt kunnen worden.
Gewoonlijk functioneert open source software op meerdere platformen, zoals Windows en Mac. En dit is ook een belangrijke reden dat GIMP een belangrijke concurrent is van Photoshop. Een basale vergelijking zal aantonen dat met GIMP hetzelfde resultaat haalbaar is als met Photoshop, echter neemt het vaak wat meer handelingen in beslag. Maar het belangrijkste is dat het KAN, en dat tegen nul kosten voor de gebruiker!
GIMP kun je gratis downloaden op www.gimp.org.
Gezien ik bijna altijd met Aperture werk en dat de officiële Photoshop CSx mij toch wel te duur is gebruik ik voor de verbeteringen die niet rechtstreeks met Aperture uit te voeren zijn het open source programma “Gimp”. Ik heb de indruk dat alle functies die in Photoshop aanwezig zijn ook terug te vinden zijn ijn in “Gimp”. En gezien het gratis te downloaden is zou ik niet weten waarom ik zoveel zou geven voor een legale versie van Photoshop. Rekening houdend met het feit dat “Gimp” kan opgestart worden uit Aperture (of Lightroom) was de rekening snel gemaakt. De verbeteringen worden ook onmiddellijk opgeslagen in Aperture.
Groeten uit Brugge
Kijk, dat is een ervaring uit de praktijk! Bedankt, dit is erg waardevol voor de andere lezers :-).
Goed artikel!
Ik gebruik GIMP al een tijd en ben één van die mensen die niet is overgestapt van Photoshop naar GIMP, maar gewoon met GIMP begonnen is. Ik lees heel vaak dat in GIMP je meer stappen nodig hebt om hetzelfde te bereiken. Dat is volgens mij niet helemaal waar. Ik heb Photoshop ook geprobeerd en alles leek een stuk ingewikkelder en ik had meer stappen nodig om iets in PS voor elkaar te krijgen. Toen besefte ik dat ik in PS alles op de GIMP manier probeerde te doen, en dan mensen die overstappen van PS naar GIMP het omgekeerde doen. Natuurlijk zijn er dingen die meer werk vereisen in GIMP, maar de meeste dingen gaan gewoon even snel.
Ik kan je met vrij veel zekerheid vertellen dat de GIMP ontwikkelaars niet van plan waren, of zijn, om GIMP een zo goed mogelijk alternatief te laten zijn voor mensen die al bekend zijn met Photoshop. In het begin wilden ze alleen een goed fotobewerking’s programma maken voor Linux. Het was nooit de bedoeling om te concurreren met Photoshop. Op dit moment zijn de ontwikkelaars vooral bezig om hun programma zo goed mogelijk te maken naar hun eigen inzicht en met hun eigen visie. Iets wat soms tot prachtige innovatieve nieuwe functies kan leiden (de nieuwe lasso tool), maar naar mijn mening ook wel de boel kan vertragen. Zo is bijvoorbeeld te tekst tool veel te lang erg slecht geweest omdat de visie was dat een geavanceerde text tool niet hoorde bij een raster grafisch programma. Pas in de volgende versie van GIMP krijgen we een volwaardige text tool.
Over het verschil tussen GIMP en Photoshop: Ja, Photoshop is beter. Maar niet zóveel beter als veel mensen doen beweren. Over het algemeen kun je inderdaad dezelfde resultaten bereiken. Voor een grafisch ontwerper die het onderste uit de kan wil halen, is Photoshop nog altijd de beste keuze. Maar voor iemand voor wie het niet zijn dagelijks werk is, is GIMP in de meeste gevallen een prima alternatief.
Dankjewel Jolie voor je uitgebreide reactie. Je geeft een helder inzicht vanuit de GIMP gebruiker. Complimenten ook voor je YouTube kanaal, dat ziet er echt puik uit!
Dus voor alle GIMP’ers: wil je iets over GIMP leren kijk dan eens op GIMP Tricks
Graag gedaan. En bedankt voor de complimenten over mijn YouTube kanaal.