Review
Peter van Veen
Review
11/14/2008
5 min
4

Review Matt Kloskowski's Photoshop Lagen

11/14/2008
5 min
4
Matt Kloskowski Van uitgeverij Pearson ontvingen wij enige tijd geleden (Nederlandstalige) boek van Matt Kloskowski: Het ultieme boek over de essentie van Photoshop - Lagen.

De auteur

Matt KloskowskiMatt Kloskowski is een Photoshop Goeroe die reeds talloze mensen op een gemakkelijke en begrijpelijke manier heeft laten kennismaken met de wondere wereld van digitale fotobewerking door middel van diverse boeken, video’s en cursussen. Tevens is hij medepresentator van één van de meest bekende podcasts op het gebied van fotobewerking: Photoshop User TV en presenteert zelf daarnaast ook nog de podcasts Adobe Photoshop Lightroom Killer Tips en Photoshop Killer Tips. Komend uit de stal van Scott Kelby heeft Matt Kloskowski zo’n beetje dezelfde plezierige en leesbare stijl van zijn mentor. Hoewel je de typische Kelby-grapjes hier tevergeefs zult zoeken. Gelukkig, wat mij betreft!

Het boek

Iedereen weet van het bestaan van lagen af en de meeste mensen weten het tot op een bepaalde hoogte te gebruiken. Helaas zijn er veel minder die het potentieel hiervan volledig kunnen benutten. En dat terwijl het gebruik van lagen toch één van de sleutels is om Photoshop volledig te benutten. Dit boek laat je zien hoe en wat je allemaal kunt doen met lagen. ‘Het ultieme boek over de essentie van Photoshop: Lagen’ is opgebouwd uit 9 hoofdstukken en beslaat een totaal van 248 pagina’s. Aan het einde van elk hoofdstuk staat een korte uiteenzetting ‘Hoe doe ik...’. Matt Kloskowski's Ultieme Photoshop Lagen boek

Hoofdstuk 1: ‘Basisbeginselen van lagen’

Hier wordt de basis van lagen uitgelegd. Zelf wanneer je al bekend bent met lagen, kan het toch handig zijn om ook dit hoofdstuk even door te nemen, omdat er toch een aantal technieken in staan die niet bij iedereen bekend zijn. Of waarvan je het bestaan zelfs niet weet. Het is verder onderverdeeld in: de basisbeginselen, meerdere lagen gebruiken, meer mogelijkheden van lagen.

Hoofdstuk 2: ‘Overvloeiende lagen’

Dit hoofdstuk voert je een stukje dieper door te laten zien hoe je lagen laat overvloeien. Door de technieken te gebruiken die hier getoond worden kom je al een stuk verder door bijvoorbeeld het aanpassen van de dekking van een laag. Hier wordt ook een begin gemaakt met het overvloeien van lagen. Niet dat alle mogelijkheden en opties hier getoond worden, maar er worden een aantal zaken getoond die je gewoon moet weten. Matt Kloskowski begint met de drie belangrijkste technieken en breidt het dan steeds verder uit met wat additionele technieken die nog wel een van pas zouden kunnen komen. Het hoofdstuk is opgedeeld in: de drie belangrijkste overvloeimodi, overvloeimodi nader bekeken, overvloeimodi voor fotografen en geavanceerde overvloeiing van lagen.

Hoofdstuk 3: ‘Aanpassingslagen’

Dit hoofdstuk laat zien dat er ook andere type laag bestaat dan de normale laag waarmee je tot nu toe hebt gewerkt. Een aanpassingslaag is een andere soort laag omdat het je toestaat om een normale laag aan te passen zonder op je oorspronkelijke foto in te grijpen. Non-destructief dus. Het geeft je tevens de mogelijkheid om specifieke aanpassingen te maken op een aangewezen gedeelte van een normale laag. Het hoofdstuk is opgedeeld in: basisbeginselen van aanpassingslagen, selectieve aanpassingen maken, superflexibele aanpassingen, enkele ideeën voor aanpassingslagen, één foto corrigeren en daarmee allemaal en de overvloeitruc van aanpassingslagen.

Hoofdstuk 4: ‘Laagmaskers’

Hier wordt verder geborduurd op de in hoofdstuk 3 geleerde techniek over het maken van aanpassingen. Laagmaskers geven je de optie om non-destructief delen van een laag te verwijderen, zodat de onderliggende laag tevoorschijn komt. Bij een aanpassingslaag komt automatisch een masker tevoorschijn, maar bij een normale laag moet je die zelf toevoegen. En dat leer je allemaal in dit hoofdstuk, wat overigens opgedeeld is in: basisbeginselen van laagmaskers, automatisch laagmaskers creëren, bewust klikken bij laagmaskers, meerdere lagen combineren, nog meer functies van laagmaskers en werken met uitknipmaskers.

Hoofdstuk 5: ‘Tekst- en vormlagen’

Dit zijn 2 soorten lagen die hiervoor nog niet zijn behandeld. En hoewel tekstlagen bedoeld zijn om tekst toe te voegen in Photoshop, hebben ze meer in hun mars dan je zou denken. Met een tekstlaag kun je een tekst een eigen leven laten leiden. Een vormlaag maakt het mogelijk om te werken met vormen in je document. Hiermee werk je bijvoorbeeld als je een webpagina ontwerpt. Met deze vorm-gereedschappen kun je verder gaan dan het gewone. Een complexe vorm neerzetten moet dan ook geen probleem meer zijn. Het hoofdstuk is opgedeeld in: tekstlagen maken en alles over vormlagen.

Hoofdstuk 6: ‘Foto’s verbeteren met lagen’

Hier wordt behandeld hoe je een (digitale) foto kunt verbeteren door het gebruik van lagen. Er wordt een en ander uitgelegd in de diverse onderdelen van dit hoofdstuk: meerdere belichtingen combineren, tekenen met licht, selectief verscherpen, doordrukken en tegenhouden, specifieke kleuren versterken, scherptediepte vergroten en softfocus creëren.

Hoofdstuk 7: ‘Retoucheren met lagen’

Dit is niet een allesomvattend verhaal over het retoucheren van foto’s, maar er worden een aantal zaken aangestipt die je kunt gebruiken bij het opknappen van je foto’s in Photoshop. Hier leer je enkele voorgaande technieken in de praktijk in te zetten. Het hoofdstuk is opgedeeld in: oneffenheden en rimpels verwijderen, werken aan een gladde huid, tanden en ogen witter maken en afleidende elementen verwijderen.

Hoofdstuk 8: ‘Laagstijlen’

Laagstijlen zijn in feite effecten op een laag. Dat kan zaken omvatten zoals schaduw, schuine kant, gloed en lijnen die op elke laag kunnen worden gebruikt. En wat het nog mooier maakt: deze laagstijlen kunnen altijd worden aangepast en opgeslagen, zodat je ze ook op een andere foto nog eens kunt toepassen. Het hoofdstuk is opgedeeld in: ontwerpen met laagstijlen, een watermerk maken, herbruikbare foto-effecten maken en nog meer ideeën voor laagstijlen.

Hoofdstuk 9: ‘Slimme lagen’

Hier wordt een relatief nieuw fenomeen van Photoshop (vanaf versie CS2) besproken. Deze slimme lagen maken het mogelijk om aanpassingen aan lagen te doen op een non-destructieve wijze. En vanaf Photoshop CS3 is het zelfs mogelijk om een filter toe te passen op een laag waarbij het steeds mogelijk blijft om terug te gaan en het filter aan te passen. Het hoofdstuk is opgedeeld in: 4 redenen waarom slimme objecten zo geweldig zijn, sjablonen ontwerpen met slimme objecten en lagen en het CS-pakket.

Conclusie

Wat dit Lagen-boek voor mij nu zo geweldig maakt is het feit dat de auteur Matt Kloskowski, elk onderwerp kort, bondig en to the point behandelt. Hij maakt gebruik van hele simpele voorbeelden die overigens allemaal te downloaden zijn. Zo kun je dus echt het boek stap voor stap volgen. Het hele boek blinkt uit in eenvoud en duidelijkheid. Op elke bladzijde staan twee blokken. Die bestaan weer uit voorbeeldfoto en de begeleidende tekst. Dat maakt het geheel rustig om door te nemen. Ook erg handig is het al eerder genoemde slot van elk hoofdstuk: Hoe doe ik…., waar de auteur in een vraag en antwoord stijl verschillende vraagstukken aanstipt die niet helemaal in de scope van het behandelde hoofdstuk vallen. Wat mij betreft is dit boek een absolute must have voor de nieuweling tot aan de gevorderde beginner. En zelfs wanneer je al een gevorderde gebruiker bent, zou je zomaar nog wat nieuwe dingen in dit boeken tegen kunnen komen. Ik ben in ieder geval blij dat dit boek bij mij op de plank staat! Ten zeerste aanbevolen dus. Op de pagina Kelbytraining Layers staan 2 (engelstalige) video’s over dit boek. [bol_product_links block_id="bol_50d306cec4d67_selected-products" products="1001004011244660" name="moorfotografie" sub_id="" background_color="FFFFFF" text_color="000000" link_color="0000FF" border_color="D2D2D2" width="600" cols="1" show_bol_logo="undefined" show_price="1" show_rating="0" link_target="1" image_size="1"]
Reacties
Categorieën