Enige tijd geleden heb ik van de firma Halcyon uit het friese Joure een dikke bubbeltjesenvelop ontvangen. Met als inhoud een paar strobist kleurfiltersets. Om precies te zijn:
- 1x starterkit Color Effects
- 1x starterkit Color Correction
Beide setjes zitten keurig verpakt in een plastic insteekhoes met daarop de namen van de betreffende kleurfilters. Ook is voorzien in de nodige klittenband materialen om de filters te bevestigen op de flitser. Netjes en compleet. De plastic insteekhoezen hebben waarschijnlijk een niet al te lang leven, afhankelijk van hoe voorzichtig je er mee omgaat. Maar voor dagelijks gebruik heeft Halcyon een filtermapje in het assortiment. Op de insteekhoezen zit een sticker met daarom de naam van het kleurfilter. Ook op het filter zelf zit eenzelfde sticker, zodat je alles altijd op dezelfde volgorde kunt opbergen.
Om de filters te kunnen gebruiken moeten ze eerst voorzien worden van klittenband (ook wel velcro genoemd). Voor elk filter zijn twee zelfklevende rondjes meegeleverd en voor de bevestiging op de camera is een strook zelfklevend band beschikbaar. Fluitje van een cent om dat even erop te plakken. In eerste instantie heb ik nog geen gebruik gemaakt van het band op de flitser, omdat ik bang was voor lijmresten die achter zouden blijven, etc. Daarom heb ik bij de eerste test gebruik gemaakt van een reep dubbelzijdig velcro die ik nog had liggen. Later heb ik toch een strookje op mijn flitsers geplakt, het is gereedschap, nietwaar?
Afijn, het voorwerk gedaan, filters en flitsers voorzien van de nodige velcro, testen dan maar! Mijn vraag was vooral: wat kun je er nu werkelijk mee en hoe handig is het in gebruik?
Zoals vele anderen heb ik in het verleden ook wel geëxperimenteerd met zo’n setje Rosco filtermonsters die je dan met een korte snootconstructie of met stukje plakband aan de flitser vastmaakte. Dat werkte best, maar langzaam. En het ziet er wat houtje-touwtje uit. Dan is dit een verademing kan ik je wel zeggen. In luttele seconden heb je een filter op je flitser en er weer af. En het ziet er strak en verzorgd uit. Met de handigheid in het gebruik zit het dus wat mij betreft helemaal goed. Volgende vraag is: wat kun je er mee?
Wat kun je met een Color Effects filter?
Dat is gelukkig heel eenvoudig. Met deze filters kun je snel en eenvoudig een gekleurde achtergrond maken. Of het onderwerp in een gekleurd lichtje zetten. Ik heb dat natuurlijk even in de praktijk getest. Met wat tulpen bijvoorbeeld. Een stuk zwart papier als achtergrond, flitser met paraplu van links, flitser van rechts en een flitser met een Color Effects filter tegen de zwarte achtergrond. En dan krijg je dit soort resultaten.
Natuurlijk heb ik ook even geprobeerd om het onderwerp zelf een kleurtje te geven. En dat ziet er zo uit:
Wat kun je met een Color Correction kleurfilter?
Als je weleens met een flitser in bijvoorbeeld een huiskamer hebt geflitst, dan herken je dit ongetwijfeld: Het lamplicht is oranje, dus zet je de witbalans op Tungsten (het icoon met het lampje) waardoor de kleurtemperatuur verschuift van oranje licht naar daglicht. De kleurtemperatuur van het flitslicht verschuift dan echter ook mee! Met andere woorden: de kleurtemperatuur van beide lichtbronnen is -en blijft- verschillend.
Dat corrigeer je door de flitser te voorzien van een Color Correction filter. Bij lamplicht gebruik je het oranje filter (CTO), bij TL-licht het groene filter (CTG). De functie van de blauwe filters (CTB) ontgaat mij eigenlijk, ik kan daar geen directe toepassing bij bedenken. Alle kleuren filters worden in drie sterktes geleverd, 1/1, 1/2 en 1/4. Natuurlijk kun je hier ook andere leuke dingen mee doen, zoals colorshifting. Kijk voor beelden maar eens bij Martin Hogeboom, die een meester is in het gebruik van dit soort filtertjes.
Ook nog het vermelden waard: in de Color Correction kit zit ook nog een 0.3 ND filter. Dat is bedoeld voor situaties waarbij zelfs de laagst instelbare sterkte van je flitser nog teveel licht geeft. Zo’n filter geeft dan een lichtvermindering van 1 stop. En geloof me, dat komt weleens voor!
Conclusie
In eerste instantie was ik wat gereserveerd over de handigheid en werkbaarheid van de filters. Maar na enkele keren gebruikt te hebben rest mij maar één conclusie: geweldig materiaal wat iedereen die een flitser gebruikt in zijn of haar fototas zou moeten hebben zitten!
Ik heb in ieder geval al mijn flitsers voorzien van een stukje klittenband en in de komende periode zul je hier nog weel meer foto’s tegenkomen waarbij gebruik is gemaakt van deze superhandige kleurfilters. 🙂
Hallo Peter,
Leuke review… Ik zit ook al een tijdje naar kleurenfilters te kijken. Wat ik vervelend vind is het klittenband. Ik heb nl ook Facon Eyes accessoires en die zou ik niet meer kunnen gebruiken als ik op de flitser (semi permanent) klittenband monteer…
Dankjewel Harry. Het is echt leuk spul om te gebruiken, kan ik je verzekeren. En het klittenband probleem kun je oplossen door bijvoorbeeld een Honl Speedstrap: http://bit.ly/efDr7a Of zelf iets knutselen. Er komt niets zwaars aan te hangen, dus het werkt al gauw!
Hallo Peter,
Prima review.
Ik ben ook nog op zoek naar een ‘nette’ oplossing.
Passen de Halcyon kleurenfilters op de Honl Speedstrap?
Kwestie van de ene lusjes en de andere haakjes en niet beiden hetzelfde.
Hallo Joris,
Op onze kleurenfilters zitten klittenbandrondjes met haakjes. Volgens onze informatie heeft de Honl Speedstrap lusjes, dus dat kan heel goed samen.
Met vriendelijke groet,
Marco Bakker (http://www.halcyon.nl)
Dank voor je snelle reactie, Marco!
Ik was al eens eerder aan het kijken, maar blijkbaar niet goed genoeg 🙁
De Honl kan er inderdaad makkelijk op en af… Heb er twee besteld en twee sets filters. Er is nu een aanbieding dat je bijbehorende tas gratis krijgt…
Honl is wat duurder, maar wordt wel kant en klaar aangeleverd…
Volgende maand strobisme shoot, dus gaat vast wel goed komen.. 🙂
Inderdaad, de Honl versie is wat duurder en completer, mooi dat het een het ander zo aanvult. Alles z’n eigen publiek.
Hoi Peter,
Dit komt goed van pas. Ik was al opzoek naar de Rosco filter monsters maar dat is allemaal buitenland. Deze link komt goed van pas. Top
Dank voor je reactie, Alexander. Klopt, die Rosco’s moet je via het buitenland binnenhalen. De filters die ik hier getest heb, zijn gelukkig niet duur en voldoen zeer zeker. Uit zo’n monsterset gebruik je in de praktijk toch maar enkele kleuren, de rest is dan ballast.
Hallo Peter,
Dank je wel voor deze duidelijke review. Wij zijn blij te zien dat ons product aan alle verwachtingen voldoet.
Ik zie dat het nog onduidelijk is wanneer een CTB blauw filter van toepassing kan zijn.
Deze filters maken het mogelijk om de kleurtemperatuur van je flitser (normaal ong. 5600K, daglicht) te verhogen zodat het normale omgevingsdaglicht (tussen 5500K en 6500K) hierdoor warmer of meer oranje wordt. In extreme gevallen kun je omgevingsdaglicht zelfs op kunstlicht laten lijken.
Bijvoorbeeld fotograaf Paul Cox maakt hier vaak dankbaar gebruik van zoals te zien is op zijn voorbeeldfoto’s op zijn blog:
http://paulcoxphotography.co.uk/2010/07/21/using-blue-gels-for-creative-effect/
Hopende hiermee wat extra duidelijkheid te hebben gegeven en dat jullie nog veel plezier beleven aan onze filters.
Met kleurige groet,
Marco Bakker (http://www.halcyon.nl)
Dank voor deze nuttige toevoeging, Marco!
Nice! Leuk en helder beschreven ook, en daardoor duidelijk ook voor de leken onder ons op dit gebied. Ik gebruik de filters van HonL. Komt een beetje op hetzelfde neer.