Veel fotografen hebben wel een flitser in de fototas zitten. Jij waarschijnlijk ook. Maar hoe vaak gebruik je die? En hoe gebruik je die dan?
Standaard staat elke flitser op TTL flitsen, maar weet je wel wat dat inhoudt? Wat zijn de voordelen en nadelen van TTL flitsen? Heel veel vragen. In dit artikel geef ik je wat antwoorden.
Wat is TTL?
TTL betekening Through The Lens, ofwel in goed Nederlands: DDL, Door De Lens. Dit houdt in dat de camera de lichtmeting doe door de lens, zoals je dat gewend bent. Uitgezonderd de M-stand zal de camera aan de hand van de lichtmeting de instellingen bepalen.
Wanneer er een flitser in het spel komt die TTL gestuurd wordt, vindt er communicatie plaats tussen de camera en de flitser. Dat alles aan de hand van de lichtmeting. Deze lichtmeting vindt plaats in combinatie met de flitser. De flitser geeft tijdens de lichtmeting een minieme voorflits af. En daarmee bepaalt de camera welke instellingen gebruikt zullen worden en hoeveel flitslicht afgegeven wordt.

Voordelen van TTL
Gemak – wel het grootste voordeel vind ik persoonlijk. Vooral wanneer de setting en de omstandigheden steeds anders zijn. Stel je voor dat je op een feestje bent, in een zaaltje en je loopt daar rond om te fotograferen. Dan is het erg handig wanneer je de flitser niet steeds zelf hoeft in te stellen.
Snelheid – door de automatische lichtmeting ben je heel snel. Je ziet een situatie en je kunt meteen de foto maken. Heel anders dan wanneer je zelf de flitskracht moet instellen.

Nadelen van TTL
De camera denkt – TTL flitsen betekent niet dat al je flitsfoto’s nu ineens wel goed zijn. Nee nee nee! Ook nu betekent gewoon recht naar voren flitsen meestal een niet echt interessante belichting. Ook nu wordt het een beetje plat. Maar, ik geef toe, beter dan geen foto. Blijf zelf wel nadenken over hoe je het licht stuurt. Recht naar voren, via het plafond of via een muur.
Lichtmeting is niet perfect – zoals de lichtmeting van de camera in situaties zonder flitser behoorlijk de mist in kan gaan, denk aan scenes waar grote delen erg licht of juist erg donker zijn, kan dat ook gebeuren wanneer de flitser actief is.

Belichtingscompensatie
Ben je het niet eens met de lichtmeting door de camera, dan kun je gelukkig zelf ingrijpen in de instellingen. Iedereen kent wel de term Belichtingscompensatie. Met deze knop kun je de foto overbelichten of juist onderbelichten. Een dergelijke functie bestaat ook voor TTL-flitslicht. Dan heet het Flitscompensatie. Hiermee kun je de TTL-lichtmeting compenseren voor de hoeveelheid flitslicht. Die functie zit op de flitser, soms ook op de camera. Kijk even in de handleiding hoe dat voor jouw spullen werkt.
Conclusie
Is TTL nu handig of niet? Dat verschilt per situatie. Gebruik je de flitser los van de camera? Dan kies ik voor Manueel i.p.v. TTL. Gebruik je de flitser op de camera? Dan heb je de keuze, maar veelal kies is voor TTL, eventueel gecombineerd met flitscompensatie.
Blijf in elk geval wel nadenken over hoe je het licht laat vallen. Blij het licht de baas!

Prachtig en duidelijk weergegeven Peter.
Bedankt man.
Gr,Evert.
Utrecht.??
Dankjewel Evert, fijn om te horen!
Was ik net aant zoeken ,welke flits ik zou kopen ,komt Peter weer met een duidelijke visie over dit onderwerp ,dankje vriend grts vanuit België .
Peter , heb een Nikon 7200 dx is de flitser van Nikon zelf OK , bedoel hier de 700 type , zag de nieuwe sigma en sta op tweifel tussen de beiden grts Serge
Dank voor je compliment Serge! Fijn om te horen. 🙂
Qua flitser (TTL) is mijn voorkeur toch altijd nog voor merkeigen. Dus de Nikon. En aan de SB700 kun je je geen buil vallen hoor.
Ook mijn dank Peter, tot de dag van vandaag wist ik niet wat TTL nu eigenlijk betekende.
Weer wat meer duidelijkheid dus.
Groet, Henk.
Super, fijn om te horen Henk!
Duidelijke uitleg van TTL. Dank!
Fijn om te horen Rob, dankjewel!
Hallo Peter ik heb een Sonny alfa 100 foto camera.
In combinatie met een 17-70 opjectief van sigma.
En een externe flitser EF-500 DG st van sigma.
De fotos binneshuis met de externe flitser EF-500 vind ik niet geweldig helderheid en scherpte.
Beduidend minder als zonder flitser, buiten opnamen 100%.
Is de lichtopbrengst voldoende van de EF-500 voor het 17-70 opjectief van sigma ? het opjectief schijnt veel licht nodig te hebben zegt de vakhandel.
Heb ik een andere flitser nodig? zo ja welke ? groetjes Jan.
Dat een bepaald objectief veel licht nodig heeft kan ik totaal niet plaatsen. Een bepaalde situatie, setting heeft een zeker hoeveelheid licht nodig, dat staat los van het objectief.
Ik kan me niet zo voorstellen dat je flitser in die zin niet voldoet. Wel vraag ik me af hoe de flitser gebruikt wordt. Binnenshuis flitsen is een ding wat bij velen tot teleurstellende resultaten leidt.
Flitscompensatie. Ik begrijp dus dat je meer of minder flits af kan laten geven dan wat de flitser denkt af te moeten geven. Hoe kan je die situatie van te voren inschatten zodat je vooraf al de flitscompensatie kan instellen?
In principe zou TTL de ‘juiste’ flitskracht moeten geven. Weet je van jezelf dat je meer van lichte of juist meer donkere beelden houdt, dan kun je vooraf al een flitscompensatie toevoegen. In andere gevallen in feite niet. Het is meer bedoeld om na een eerste beeld te kunnen corrigeren.