Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
11/13/2008
2 min
7

Verschillende Soorten Objectieven

11/13/2008
2 min
7
Spiegelreflexcamera's worden standaard geleverd met een 18-50mm objectief (ook vaak kitlens genoemd) maar er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Je ziet dan ook erg vaak dat na deze kitlens het assortiment aan lenzen langzaamaan wordt uitgebreid. En de ene persoon zoekt het weer in een ander soort lens dan de andere. Dat hangt natuurlijk af van de soort foto's die je wilt maken. Hieronder een aantal opties.

Standaardlens

Nikkor 50mm prime lens Een doorsnee standaardobjectief voor een universele kleinbeeldcamera heeft een brandpuntsafstand van 50mm, maar eigenlijk worden alle objectieven van 35mm tot 80mm als standaard beschouwd. De objectieven hebben een grote lensopening: lichtsterke objectieven hebben zelfs een diafragma dat lager gaat dan f/2. Voor sommige spiegelreflexcamera's zijn macrovoorzetlenzen verkrijgbaar om van heel dichtbij te kunnen fotograferen. Het is moeilijk om creatief te zijn met standaardobjectieven, omdat ze de perspectivische werking van het oog benaderen en een neutrale weergave geven. De fotograaf zal daarom alle kennis van diafragma, sluitersnelheid, belichtingstijd en kadrering moeten combineren om de foto originaliteit en oorspronkelijkheid te geven.

Telelens

Nikkor 500 prime telelens Objectieven met een langere brandpuntsafstand dan standaard worden met een algemene term telelens genoemd. De beeldhoek van deze objectieven beslaat het volledige vlak van de beeldsensor. Als het onderwerp veraf is en er een telelens wordt gebruikt, wordt het perspectief samengedrukt. De ogenschijnlijke afstand tussen het object en de achtergrond of camera wordt kleiner en ook de scherptediepte wordt minder. Een kleinbeeldcamera met een 100mm-telelens is zeer geschikt voor portretfotografie, omdat het vlakke perspectief alle aandacht op de geportretteerde persoon concentreert. Aangezien de achtergrond niet afleidt van het onderwerp komen bij het gebruik van een telelens de karakteristieken en details van het onderwerp beter uit op de foto.

Groothoeklens

Sigma 8mm fisheye groothoeklens Objectieven met een geringe of korte brandpuntsafstand worden groothoeklenzen genoemd. Ze zijn zeer geschikt voor interieur- of reportagefotografie. De zogenaamde 'fisheye'-objectieven (visoog) hebben een zodanige brede beeldhoek (meer dan 65°) dat extreme vervorming van het beeld plaatsvindt. Met een 24mm of 28mm-objectief wordt het perspectief echter al overdreven (uitgerekt). Bij het gebruik van een groothoeklens wordt de onderlinge afstand van de objecten groter weergegeven dan deze in werkelijkheid is en wordt de scherptediepte zichtbaar groter.

Zoomlens

Canon 100-400mm zoomlens Doordat een zoomlens verschillende brandpuntsafstanden heeft, is deze bijzonder praktisch: de kadrering kan razendsnel worden aangepast zonder dat het standpunt hoeft te worden veranderd of het objectief verwisseld. Qua mobiliteit neemt de zoomlens bovendien veel minder ruimte in beslag dan wanneer je allerlei afzonderlijke objectieven moet meenemen. Een zoomlens is voor veel onderwerpen bruikbaar, hoewel de vaak grote lensopening ten koste gaat van de scherptediepte. Er zijn zoomlenzen verkrijgbaar met een brandpuntsafstand van 16mm tot 40mm: een beeldhoek die van het zogenaamde visoogperspectief tot iets breder dan standaard gaat (de laatste wordt vaak gebruikt voor landschapsfoto's). Andere veel gebruikte zoomlenzen hebben een brandpuntsafstand die varieert van 70mm tot 500mm. Dit objectief wordt vaak gebruikt voor natuurfotografie (bijvoorbeeld vogels) of voor andere onderwerpen die zich ver van de camera bevinden (sportfotografie). Het nadeel is dat de lichtsterkte van een zoomlens vaak veel geringer is dan die van afzonderlijke objectieven (als een zoomlens wel een hoge lichtsterkte heeft, is deze erg duur en zwaar).
Reacties
Categorieën