In het menu van vrijwel iedere spiegelreflexcamera zijn twee formaten voor het fotobestand in te stellen. En met formaat bedoel ik natuurlijk niet de afmeting van de foto in centimeters. 😯
Het is afgeleid van de Engelse term ‘format’.en dat betekent hier: de manier waarop het digitale bestand elektronisch wordt weggeschreven. In het keuzemenu zie je dan meestal RAW en JPEG (ook wel aangeduid met jpg) als mogelijkheden, of een combinatie van beide. Voor de kwaliteit van je foto uit het van belang dat je het verschil tussen RAW en JPEG goed weet.
Een afdrukcentrale zal je echter nooit om een RAW bestand vragen. Maar altijd om een JPEG of een TIFF bestand. Dat doet een aantal fotografen nog wel eens besluiten om dan maar in JPEG te gaan fotograferen. En dan begint de ellende. Want zo’n bestandje ‘kan’ de laagste kwaliteit bezitten. De instellingen hiervoor kun je vinden in het menu van je camera.
Een handige mogelijkheid is om tegelijkertijd in RAW èn in JPEG te fotograferen, zodat je later snel en gemakkelijk een klein bestand bij de hand hebt om bijvoorbeeld in een mailbericht mee te sturen.

Zoals je hierboven in het menu kunt zien, zijn er ook camera’s die een ‘mini’ RAW mogelijkheid hebben. Momenteel biedt Canon dit aan op een aantal spiegelreflexcamera’s. In plaats van een RAW-foto met (zoals hier bij de Canon 50D) 15,1 megapixel, wordt een RAW-foto gemaakt op 7,1 of zelfs 3,8 megapixel.
Persoonlijk vraag ik me af wat het nut hiervan is. Hooguit wat ruimtebesparing. Maar zeg nou zelf, je koopt zo’n dure camera toch niet om met de helft of slechts een kwart van de megapixel te gaan fotograferen?
Hoi Peter,
De lagere RAW instellingen gebruik ik nog wel eens als ik productfotografie puur voor het internet doe en de klant geen hoge resolutie bestanden wilt hebben. Behalve het maken van de foto, moet ik er een vrijstaande plaatje van maken en dan aanleveren in .png van ongeveer 400 x 400 px. En dan praat ik ook nog over kleine objecten.
Ook fotografie voor makelaars, waarvan de foto’s alleen op Funda komen te staan, werk ik vaak in een lage RAW. Foto wordt uiteindelijk uitgesneden naar 15 x 10 cm bij 200 px op kwaliteit 9. Als je dan vijf huizen op één dag fotografeert zijn iets kleinere bestanden heel handig!!
Met een afdrukcentrale doel je neem ik aan op afdrukcentrales voor foto’s ?
Mijn ervaring met drukkers is dat ze bij voorkeur een Adobe PDF-file krijgen.
En wat mij betreft: RAW is the way to go!