Ongetwijfeld het meest belangrijke ‘wapen’ in het fotografenarsenaal is tevens de meest variabele. En nu heb ik het over de lens, ook wel objectief genaamd. In de volksmond heet het echter meestal een lens, dus hou ik het hier ook bij.
Vanaf de wijde 8mm fisheye tot de lange 800mm telefoto zijn lenzen beschikbaar. En dat allemaal in diverse soorten, maten, gewichten en brandpuntsafstanden. En door de kleinere sensors die worden gebruikt in de meeste (DX) digitale camera’s variëren de brandpuntsafstanden ook nog eens per toestel. Allemaal afhankelijk van de verlengingsfactor. Maar of je nu een landschapsfotograaf bent die een dramatische zonsondergang wil vastleggen, of een architectuurfotograaf die fanatiek op zoek is om de details vast te leggen, de meeste lenzen zijn wel in te delen in een viertal categorieën.
Inhoud van dit artikel:
Standaard
Op een fullframe DSLR valt een standaard lens in te categorie tussen 40mm en 55mm, waarbij 50mm in principe te meest geaccepteerde norm is. Om tot een zelfde beeldhoek te komen op een gewone (DX) DSLR heb je in de meeste gevallen een lens van ongeveer 35mm nodig. Deze beeldhoek zit het dichtste tegen die van het menselijk oog aan. Deze lenzen leveren dan ook een beeld wat niet vervormd wordt door distortion. Het is daarom een geliefde lens voor portretfotografie. En nog een feitje: de werkelijke beeldhoek van het menselijke oog is 43mm…

Groothoek
Met hun kortere brandpuntsafstand en een wijdere beeldhoek dan de standaardlens zijn dit populaire lenzen voor landschaps- en reportagefotografen. Herinner je je nog de noodzaak tot een kortere brandpuntsafstand bij een DX DSLR ten opzichte van de fullframe of 35mm digitale camera? De noodzaak en de vraag naar nog kortere brandpuntsafstanden heeft geleid tot een reeks nieuwe modellen. Een 17-35mm model, zoals hieronder getoond, geeft het beeldhoek equivalent van een 25-52mm op een fullframe spiegelreflexcamera..

Macro
Heb je je weleens verwonderd over hoe fotografen in staat zijn om het beeld volledig te vullen met kleine onderwerpen als insecten en meeldraden om maar iets te noemen? Het antwoord hierop is de macrolens. Deze zijn in staat om een 1:1 vergroting te creëren en kunnen tot op enkele cm (vanaf de lens) scherpstellen. Deze macrolenzen beschikbaar in brandpuntsafstanden tussen 50mm en 200mm.

Telefoto
Iedere lens met een brandpuntsafstand groter dan 50mm is feitelijk een telelens. Een korte telelens (tussen 70mm en 120mm) is ideaal voor portretfotografie, terwijl de langere lenzen (tussen 135mm en 300mm en verder) zijn zeer geschikt voor sport en natuurfotografie. En tel daarbij de winst van de verlengingsfactor die een DX DSLR geeft, doorgaans factor 1,5. Een 200mm lens wordt dan zomaar het equivalent van een 300mm lens op een fullframe digitale camera.

@Dustin: die Tilt-Shift staat er inderdaad niet bij…. Is wel een redelijke special, ik ken maar weinig mensen die er eentje bezitten. Maar goed, wellicht de post een keer updaten.
Mijn persoonlijke favoriet is mijn Sigma 70-200. Heerlijk lichtsterk (f/2.8) en een ruim bereik. Nadeel is wel de grootte en het gewicht.
Ikzelf gebruik bijna altijd mijn Canon 24-105mm en in kleinere gevallen de Canon 17-40mm. Maar voor elke situatie kan je weer een andere lens gebruiken. Zo gebruik is soms ook mjin Canon 100-400mm, Canon 50mm of een Tilt/Shift (Deze was je vergeten Peter).
Maar mocht ik op pad moeten en kan weinig meenemen dat is het of de 24-105 of de 17-40 die mijn camera op gaat.
Heb sinds december de sigma 17-70 ter vervanging van mijn canon 18-55 mm kitlens en ben er super blij mee.
Al is hij wel wat zwaarder dan de kitlens.
Dat geloof ik zeker, Sylvia! En dat zware, ach daar wen je wel aan. Voordeel is dat het gewicht vaak bijdraagt aan meer stabiliteit en dus scherpe foto’s,
Goede middag, ik ga vandaag een groepsfoto buiten maken van kinderen die spelen om 16.00 ( ben in de Caribean, lekker warm ;O) ).
De kinderen zullen bewegen en ik weet nog niet of ik alles geheel scherp wil hebben of of dat ik de beweging in de foto wil behouden.
Mijn vraag is welke lens zou ik daarvoor gebruiken en welke afstand zal ik moeten behouden van opjekt naar waar ik fotografeer?Ik heb een CAnon 5D en volgende lensen ter beschikking:
portret lens 50 mm
breedhoek 16-35mm
zoomlens 24-105 mm
ben nieuwsgierig naar jullie advies ;O)
Carina, Ligt ook een beetje wat voor foto’s je wilt maken. Met een vaste 50mm lens ben je redelijk beperkt was zoom betreft. Met 16-35 moet je goed dichtbij de kinderen zijn (letten dan misschien alleen maar op de fotograaf). Ikzelf gebruik veel de 24-105 met mijn 5dII. Iso wat omhoog.
Misschien heeft Peter een ander / beter advies voor je.
Dustin,
bedankt voor je tip!!Ga er mee aan de slag!!Wat raad je mij aan
voor een lens te kopen als ik wil gaan uitbreiden??Ik fotografeer graag architecture/mode en produkten/objekten.
Volgens mij ben ik al wat ‘laat’ met mijn advies, ik had even heerlijk weekend. 🙂
Ik kan me heel goed vinden in het advies van Dustin. ISO omhoog is een goede tip om toch een korte sluitertijd af te dwingen.
En je vraag over een andere lens… de dingen die je noemt liggen behoorlijk uit elkaar. Voor architectuur zou je een groothoeklens als de 10-20mm kunnen overwegen, maar voor de andere zaken… Dit wil ik je wel meegeven: lichtsterk als altijd king!