Fotografie
Peter van Veen
Fotografie
01/14/2010
2 min
4

Macrofotografie tips

01/14/2010
2 min
4
Macrofotografie wordt ook wel ultra close-up fotografie genoemd. Het maken van een mooie macrofoto is best een grote uitdaging. Maar het is vaak de moeite wel waard! Hier een aantal tips die je helpen bij je macrofotografie. Macrofotografie wordt gemakkelijk geassocieerd met speciale macrolenzen. Als je die in je bezit hebt, prachtig. Maar in de andere gevallen hoef je je echt niet buitengesloten te voelen. Je kunt ook macrofotografie doen met een consumenten zoomlens. Zo'n consumentenlens kan nog wel eens geschikter uit de bus komen dan een professionele lichtsterkte lens, omdat die een kortere minimum focusafstand hebben. Macrofotografie Tips Omdat er bij macrofotografie veel licht nodig is (door de beperkte scherptediepte wordt al gauw uitgeweken naar een klein diafragma) heb je veel profijt van een flitser. Een ringflitser is geknipt voor macrofotografie, al wordt deze ook weleens bij portretfotografie gebruikt. Zo'n ringflitser geeft licht rondom de lens, dus er is altijd sprake van egaal licht. Uiteraard kun je ook een gewone externe flitser gebruiken, mits deze los van de camera gebruikt kan worden. Een diffuser op de flitser kan van pas komen om het licht wat te verzachten. Check de volgende macrofotografietips eens...
  • Fotografeer op ooghoogte, dat geeft meer contact en beleving met je onderwerp. Het loont echt om laag te gaan om uit de beste hoek te fotograferen.

  • Neem ook wat van de omgeving mee in de foto om de kijker een gevoel van schaalgrootte te geven; dat helpt bijvoorbeeld om te laten zien hoe groot of klein zo'n paddenstoeltje nu eigenlijk is.

  • Gebruik een zo klein mogelijk diafragma, tenminste f/8 of meer, om zoveel scherptediepte te verkrijgen.

  • Omdat een klein diafragma het risico op bewegingsonscherpte vergroot is het aan te raden om een statief of bonenzak te gebruiken.

  • Verzacht het harde flitslicht iets door een diffuser te gebruiken, of door het licht te bouncen via een wit oppervlak.

  • Een beschaduwde plek is de beste plaats voor buitenmacrofotografie. Een raam tegenover de zonkant is erg geschikt voor binnenmacrofotografie. Handig om te weten als het buiten regent en je niet nat wilt worden.

  • Probeer eens je lens omgekeerd op je camera te plaatsen met behulp van een omkeerring. Dat geeft ook macrofotografie mogelijkheden!

  • Wees geduldig. Wanneer je insecten fotografeert, bestudeer dan hun gedrag. Op die manier kun je redelijk bepalen waar ze gewoonlijk gaan zitten. Wanneer je bloemen fotografeert, wacht dan even tot het windstil is, of doe het binnenshuis voor de perfecte macrofoto!
En, al laatste, denk eens buiten de kaders. Macrofotografie hoeft echt niet alleen te gaan over insecten en bloemen! Dichtbij fotograferen opent een hele nieuwe wereld vol creatieve mogelijkheden. Wat denk je van de letters op je toetsenbord, de noppen op een voetbalschoen, of zelfs de accessoires van een golfer? Macrofotografie Tips
Reacties
Categorieën