Betere foto's maken
Peter van Veen
Betere foto's maken
03/12/2015
3 min
4

Bulb stand, wat kun je er mee?

03/12/2015
3 min
4
Bulb stand, wat kun je er mee?Wanneer we het hebben over lange sluitertijden. Dan denk je misschien aan sluitertijden van enkele seconden. Kijk eens op je camera in de M-stand. Hoe ver kun je dan gaan met het instellen van de langste sluitertijd? Ik durf er wel een flesje om te verwedden dat het niet meer is dan 30 seconden… Gelukkig is er een speciale instelling op elke camera waarmee je die grens van 30s kunt passeren. Om precies te zijn kun je met deze stand oneindige sluitertijden gebruiken. Ik heb het hier over de Bulb stand, ook wel bulb exposure mode genoemd. De serie sluitertijden die je kunt instellen op je camera eindigt bij 30s. Nog een klikje verder en daar verschijnt de bulb stand. Met de bulb stand kun je zelf handmatig de sluiter open houden, zolang je dat wil. Zolang jij de ontspanknop ingedrukt houdt, blijft de sluiter open. Deze speciale bulb stand is alleen beschikbaar in de M-stand, Manueel dus. Bulb stand, wat kun je er mee? In feite is de bulb stand een creatieve handigheid. Het stelt je in staat om beelden te maken met een minutenlange sluitertijd, in plaats van enkele seconden. Een typisch voorbeeld is die van een star trail, bij een heldere hemel. Richt je camera naar de poolster en laat de sluiter maar open staan. Bulb stand, wat kun je er mee? Een ander veel gezien beeld is die van lichtsporen van het verkeer, wanneer het donker is geworden. Deze bewegende lichten zorgen voor artistieke vegen licht in de kleuren rood en wit, afkomstig van de koplampen en achterlichten van de passerende auto’s. Wanneer je dat bij een afslag of afrit doet, kun je ook nog eens oranje strepen er bij krijgen, veroorzaakt door de knipperlichten van het afslaande verkeer. Tref je het dat er een ambulance, politie of brandweer met zwaailichten passeert, dan heb je helemaal mazzel. Niet leuk natuurlijk, maar wel voor het beeld. Bulb stand, wat kun je er mee? Hier zijn drie dingen die je vooral moet doen wanneer je gaat werken in de bulb stand:

  • Gebruik een statief: fotografeer vanaf een stevig statief om te voorkomen dat de camera beweegt tijdens de opname. Natuurlijk kun je de camera ook op een stevige ondergrond leggen, zoals een muurtje. Denk er wel aan dat je zaken als beeldstabilisatie even uitzet, anders krijg je nog beweging in je beeld.
  • Gebruik een afstandsbediening: met een afstandsbediening voorkom je dat je opname mislukt door beweging die je veroorzaakt tijdens het indrukken van de ontspanknop. Hoe voorzichtig je ook bent, het beweegt altijd wel een beetje. Bij korte sluitertijden is dat geen probleem, maar in de bulb stand wordt dat genadeloos afgestraft. Daarnaast kun je met de draad afstandsbediening de ontspanknop vastzetten, zodat je die niet enkele minuten zelf hoeft in te drukken.
  • Gebruik de M-stand: beetje een open deur misschien, want om de bulb stand te gebruiken heb je de M-stand al nodig. Maar omdat lichtmeting nu irrelevant is, kun je dat ook beter helemaal zelf in de hand houden. Kies een gewenst diafragma, bijvoorbeeld f/8 of f/11, deze bieden vaak de beste kwaliteit beeld van je lens. Zet de ISO zo laag mogelijk om ruis te voorkomen (of zo min mogelijk te houden, want het is donker).
Maak vooraf enkel testbeelden, voordat je gaat beginnen aan je finale lange sluitertijd beeld. Niets is vervelender om er na enkele minuten achter te komen dat er iets nog niet helemaal goed ingesteld is. Uiteindelijk komt het vooral neer op veel DOEN. Met bovenstaande tips kun je in elk geval de straat op om met goede foto’s terug te komen. Wil je dit eens proberen en met een dosis extra feedback en goede foto's weer thuiskomen? Kijk dan naar onze Fotografie Praktijkschool en schrijf je in! Bulb stand, wat kun je er mee?
Reacties
Categorieën